2-2022. Evolució P.I.B. 2007-2022


Uns bons amics em demanen un escrit per la publicació que impulsen i que volen dedicar en un proper número a les consideracions ètiques que ens pot provocar mirar la realitat actual de la societat (suposo que entenent-la en un sentit geogràfic ample, el del nostre entorn).

Tinc algunes idees, potser prefixades. Abans, però, d’escriure alguna cosa, tinc temps, busco referències per ancorar-les.

Portem ja alguns anys del segle XXI, 22 ja. És a dir, tota una generació: en diuen els “centennials”, o la generació Z. Els nascuts més o menys amb el segle ja han pogut, si han volgut fer-ho, votar unes quantes vegades, generals, municipals i europees, autonòmiques. Des que van poder entendre alguna cosa del món ja han viscut dues crisis, o potser si són ben conscients, ara ja tres, en tant poc temps. El 2008 la crisi financera que va començar per l’ensulsida del Lehman Brothers, el 2020 per la pandèmia Covid i ara el 2022 per la guerra d’Ucraïna. El món no està en les nostres mans, o les nostres mans ja no controlen el món, però en patim tots les conseqüències, i sembla que aquesta generació i l’anterior, la Y, se’ls presenta unes perspectives de futur peludes.

Prec com a base per afermar el que em sembla que penso el creixement del P.I.B. espanyol des del primer trimestre del 2008 fins a la darrera dada publicada i revisada que és la del 2on. Trimestre del 2022. Les notes de premsa del INE són una bona font d’informació.

El P.I.B. (Producte interior brut) d’un país és un flux, és el que es produeix en un determinat espai en un determinat temps: un país, un any, p.e. Un flux és diferent d’un estoc (primeres lliçons d’economia), que és el que tenim fix i que hi anem posant o treien components  (coses, bens o serveis, de més o de menys). La riquesa que tenim és un estoc, la renda és un flux.

Aquí contemplarem les dades trimestrals espanyoles. La sèrie és ben llarga, 14 anys i mig, 58 registres. Però les dades s’acostumen a expressar en percentatge de creixement d’un trimestre sobre l’anterior. Si l’anterior era 100 i el creixement és d’un 1,1% vol dir que aquest trimestre és un 101,1 i si el següent el creixement és del -0.5% vol dir que el valor d’aquest segon trimestre és 100,59. Si volem saber què és el que ha passat en el conjunt d’un període ho hem de referenciar tot a un punt i relacionar cada valor trimestral a aquest punt. Això és el que he fet en la taula adjunta. Llavors podem veure com ha anat evolucionant la sèrie des del punt de partença i què ha representat acumuladament.

El punt de partença és la darrera dada del 2007, que convencionalment la fem 100. A partir d’aquí anem veient que produïm cada trimestre i la seva evolució.

La gràfica següent és clara del que ha passat: (Com es pot veure, queda també clar allò de les veritats, les mentides i les estadístiques). Segons com es construeixi la gràfica es veurà millor o pitjor el que ha passat.

Gràfica 1.



En aquest període de 58 registres n’hi ha 18 de negatius (de decreixement respecte al trimestre anterior), dels quals 13 corresponen a la crisi financera del 2008, 4 que corresponen a la pandèmia i 1 (de moment) a la crisi energètica provocada per la guerra d’Ucraïna. Val a dir que hi ha en la primera crisi uns quants trimestres de creixement zero. La segona crisi, la pandèmica, presenta un desgavell notable, i de la tercera estem a veure què en surt encara.

Aquí també es veu la primera reacció, comú a tots el governs de la nostra àrea, d’intentar aturar el cop de la crisi financera del 2008, el seus resultats i les polítiques d’austeritat que finalment emprenen. També s’evidencia la diferència de polítiques econòmiques en front la pandèmia portades a terme el 2020, i la incertesa provocada pel moment actual.

Però si traslladem  les dades relatives trimestrals a dades absolutes (en índex 100 a finals de 2007) veurem que la producció trimestral comença a ser inferior a la meitat de l’any 2008 i no aconsegueix el mateix volum fins al darrer trimestre del 2016, més de vuit anys després.

Gràfica 2.

 


Si volem comprendre quina és la situació actual d’amples capes de la població no podem deixar de tenir en compte aquest fet, vuit anys produint cada vegada menys que el període anterior. A partir de finals del 2016 comença un remuntada notable fins el 2019. Notable a més en atenció a les turbulències polítiques d’aquests anys, fins que arriba la pandèmia que provoca la pèrdua del que s’havia guanyat. Com Sísif, tornem a començar com estàvem produint (remarco, produint, no el que teníem) a finals del 2007. I ara no sabem on ens deixarà la crisi energètica provocada per la guerra, estem segons la darrera dada al 105,4% del que produíem a finals del 2007, pràcticament 15 anys enrere. Començament de segle XXI estancats i ves a saber el que ens ve ara al sobre.

Hi ha una darrera consideració. Què és el que hem produït de menys durant aquest temps?

Gràfica 3.


La sèrie ens diu que fins a finals del 2016 havíem deixar de produir l’equivalent al 156,09% del que havíem produït el darrer trimestre del 2007. Llavors comencen a remuntar i a recuperar, fins la pandèmia. Quan ja estàvem tot just al 99,22%, arriba el Covid i ara la guerra, retrocedim en el rescabalament que estàvem aconseguint, continuem amb unes pèrdues de producció de bens i serveis del 109,50% de la darrera producció trimestral del 2007.  Si no he fet malament els càlculs, uns 307.220 milions d’€.

Aquesta explicació segur que ja deu haver estat feta per mans més destres que les meves i caps més clars i preparats. Hi ha moltes coses a matisar i a millorar segurament d’aquesta presentació, potser fins i tot fer-ne una esmena parcial o total, però m’ha servit per començar a situar-me en l’escrit que com deia al començament m’ha estat demanat. A veure si me’n surto.

La clau del malestar està en el que ens pensem que no tenim i/o podríem tenir? Tenim, per dispendi o per gaudi, poc, o pensem que volem -com sigui- tenir més? Si no produïm més, més que abans, no podrem gastar o acumular més. Ara bé, gastem o tenim poc? És necessari més, o potser la pregunta més important és: És sostenible gastar o tenir més? Nosaltres, ja que n’hi ha que voldrien plorar amb els nostres ulls.

24 d'octubre.