1-2003. Acte de commemoració de 20 anys d’Alcalde de Mataró. 11-1-2003.


Acte de commemoració de 20 anys d’Alcalde de Mataró.

(L’acte va tenir lloc al migdia d’un dissabte de gener del 2003 a la sala d’actes de la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró.)


Bon dia a tothom.

El passat dia 7, va fer vint anys de la primera vegada que vaig ser escollit Alcalde de Mataró. Des d’aquell dia, passant per les conteses electorals dels anys 83, 87, 91, 95 i 99, ostento ininterrompudament aquest càrrec.

Avui, l’agrupació de Mataró del PSC us ha convocat en aquesta sala d’actes de la Biblioteca Pompeu Fabra per fer un senzill acte commemoratiu d’aquests vint anys al front de l’Alcaldia de Mataró.
No es tracta pas de fer balanç, ni de llençar propostes programàtiques. Tant d’una cosa com de l’altra ja hi haurà altres moments per a fer-ho, especialment ara que torna a acostar-se una nova contesa electoral. Es tracta senzillament de compartir amb tots vosaltres (o de transmetre-us) algunes reflexions que constitueixen la base del meu treball a l’Alcaldia.



Evidentment, no puc començar sense deixar constància el meu agraïment als processos i a les persones que han fet possible aquest fet:

Quan em refereixo a processos estic pensant en el desenvolupament de la democràcia a Espanya que ha permès que el càrrec que ostento sigui d’elecció popular, encara que indirecta, en contraposició a altres moments històrics en que no va poder ser així. Aquest procés es deu a persones, homes i dones del nostre país, que van creure i lluitar pel restabliment de la democràcia a casa nostra.

Quan em refereixo a les persones estic pensant, en primer lloc, en els afiliats i afiliades, als i a les simpatitzants de l’Agrupació local del Partit dels Socialistes de Catalunya i les seves estructures orgàniques superiors, que han proposat i aprovat que encapçalés les successives llistes electorals, i òbviament, a continuació, en tots aquells mataronins i mataronines que han fet confiança a les successives candidatures del Partit dels Socialistes de Catalunya a les eleccions municipals. Aquesta confiança atorgada pels ciutadans i ciutadanes ha fet possible que els electes socialistes en el Ple de l’Ajuntament, i en varies ocasions també els electes primer del PSUC, i desprès d’Iniciativa per Catalunya, em votessin com a alcalde de la nostra Ciutat.

Aquest capítol d’agraïments l’ha de tancar amb el que dec a la meva família (Com diu el professor Alejandro Nieto, són ells els únics que saben de debò el pa que si dóna en aquest ofici).

A tots, doncs, moltes gràcies.

Crec que en aquest acte he de fer una reiteració del que he exposat moltes vegades sobre el meu compromís polític. Sóc fill de treballadors. Sóc fill dels que van perdre la Guerra Civil. Ja sabeu que m’agrada poc parlar del passat, però el cert és que aquest ens marca a tots, vulguem o no vulguem. Jo sóc un privilegiat del meu temps i de la meva classe social. Vaig poder arribar a fer estudis superiors. De jove podia haver fet el salt en la meva extracció social i deixar enrere “els meus”. Però sempre he cregut que tenia un deute que havia de pagar. No em pregunteu massa d’on trec aquesta convicció: de l’ambient familiar de casa meva, de l’ambient cristià que vaig viure durant els meus anys joves, (avui, això por comportar sorpresa, oi?), dels meus amics, de l’entorn que hi havia a la societat quan era jove,..., suposo que de tot això alhora. No puc, doncs, oblidar d’on vinc, i he de tornar amb rèdits el que he pogut ser. Avui, continuo sentint-me un privilegiat. Sóc Alcalde de la meva Ciutat des de fa vint anys, sóc alcalde dels “meus” i dels “altres”, de tots i quan, per exemple, a l’Ajuntament aconseguim culminar algun projecte tan emblemàtic com el Nou Parc Central penso que estic complint el compromís amb la meva vida i amb els meus conciutadans.

Però seria terriblement injust i desencertat si pretengués atribuir-me en solitari el resultat de la meva feina. Ho faig, cada dia, inscrit en un projecte que tenim molts homes i dones d’aquest país i d’arreu del món. És el projecte socialista que es va desenvolupant i adaptant als temps per aconseguir una societat millor, més justa, més igualitària. És el projecte fet des del contacte amb la gent, des de la proximitat, des de la honestedat i el treball. Ah!, el treball, aquest valor essencial a les persones... Sóc un més d’aquest projecte, un més de la fracció mataronina del socialisme universal. I ho faig amb els equips d’homes i dones, socialistes mataronins, i alguns independents que estan amb nosaltres, que m’acompanyen il·lusionats en aquesta tasca.

Ara voldria exposar-vos tres reflexions sobre la meva feina. Sobre el seu fet (la política), sobre on es desenvolupa (la ciutat de Mataró) i com incideix en la meva persona.

En primer lloc una reivindicació de la política i dels polítics. Quan vaig entrar en les primeres llistes de l’any 79, jo i crec la majoria dels que hi anàvem, no vam pas pensar que alguns esdevindríem polítics professionals. Encara avui aquesta expressió em sobta una mica i em costa d’acceptar.

Estàvem, en aquells temps, en una altra “guerra”: feia uns mesos solament que teníem la Constitució; el primer que vam fer a l’entrar a l’Ajuntament va ser demanar l’Estatut de Catalunya; vivíem la creació de l’actual PSC, de la suma del PSC-C, més la Federació Catalana del PSOE, amb la gent del PSC-R, i amb independents, superant la sopa de lletres pre-democràtica; estàvem consolidant la democràcia amb el soroll de fons de sabres... En suma, estàvem construint un ordre polític nou i no pensàvem gaire en el nostre futur personal.

Ens deien que a França hi havia alcaldes que duraven més de vint anys en el càrrec i ens ho miràvem com una cosa molt llunyana. Ara porto més anys en aquesta responsabilitat que en qualsevol feina que vaig exercir abans, en l’empresa privada, al sindicat, o a l’administració pre autonòmica. Ja hi he passat vint anys com aquells francesos que veiem tant llunyans. I crec que ara, instal·lats en la normalitat democràtica, cal veure d’una forma més natural el que hi hagi persones que facin professió de la seva activitat al front d’una col·lectivitat sotmeses a la voluntat popular en processos electorals lliures i periòdics.

Perquè, de què es tracta la feina del polític?: Vivim en col·lectivitat i algú s’ha d’encarregar de les tasques i els problemes del comú, de dirigir-les, de promoure i fer propostes per millorar i avançar perquè el conjunt funcioni, vagi millor i progressi. Quin llenguatge pels temps que corren! Col·lectivitat, comú, conjunt,... en temps d’eufòria i exacerbació de l’individualisme. Agafeu qualsevol cosa per petita que us sembli de la ciutat, per exemple l’enllumenat públic, la neteja dels carrers, la circulació, el control d’activitats i edificacions,... precisa d’algú que dirigeixi aquestes actuacions. Oh!, em direu, de tot això pot encarregar-se un administrador. Els polítics hem de ser sensibles als problemes, vetllar per les oportunitats, imaginar solucions, fer propostes,... Aquesta és la responsabilitat dels polítics, administrar en el sentit més ample de la paraula els aspectes diversos d’una societat des de visions diferents i contraposades segons la voluntat del poble. Perquè cal dir-ho i no oblidar-ho, que els diferents interessos, les diferents visions del món, les diferents ideologies, proposen solucions diferents. La meva ideologia ja l’he explicat abans, és la del progrés, la de la igualtat i la solidaritat, i lluito en el combat de les paraules i els arguments, en el combat de la raó, perquè aquestes idees s’estenguin i al final puguin ser acceptades per la majoria.

Això vol dir una certa preparació, unes certes actituds, unes certes predisposicions...(quin record aquí per la família), i un cert reconeixement de la necessitat de la feina i les seves evidents contraprestacions. Assumir aquestes responsabilitats durant un temps més o menys llarg depèn de cadascú, de la capacitat d’impulsar, de liderar tasques col·lectives. Fer de “polític”, treballar de polític, per millorar el conviure dels ciutadans és una feina tan respectable com qualsevol altra: estaria molt be que hi hagués més gent que s’interessés per fer de polític, per treballar al servei de la Ciutat, dels ciutadans i les ciutadanes.

En segon lloc: la nostra ciutat, Mataró. Fer política a Mataró, al seu Ajuntament. Vol dir enfrontar-se a una realitat i a una problemàtica més i molt concreta. Què és Mataró, el seu territori i els seus habitants? Què pot ser, què volem que esdevingui? Quines possibilitats tenint d’aconseguir-ho? Aquestes són les reflexions quotidianes dels que estem al front de l’Administració municipal. El que és Mataró ja ho sabeu perquè en sou part. Som una població mitjana en una situació geogràfica privilegiada (n’hi ha d’altres que també ho estan), amb uns ciutadans i ciutadanes que es caracteritzen per la seva laboriositat (en altres indrets també tenen aquesta característica), en un context socioeconòmic dels més avançats del món, en un món en una accelerada dinàmica de canvis. Estem a Catalunya, país de “mil llets” (perdoneu-me l’expressió un xic grollera) que com altres pobles del món va construint dia a dia la seva cultura i personalitat. Estem a l’Espanya plural de pobles germans... Déu n’hi do. Hi ha altres poblacions que no ho tenen tot això. Tenen altres coses, millors o pitjors. Fins i tot, n’hi ha algunes que tenen el que nosaltres i més. Però la Història amb majúscules ens ha portat fins aquí i hem de donar gràcies a tots els que l’han fet perquè nosaltres en puguem gaudir.

Els ciutadans i les ciutadanes n’estan de la seva ciutat. El que volem que sigui en el futur ho decidim nosaltres: la col·lectivitat amb el seu treball, l’Administració, la local i les altres, amb les seves actuacions.

És clar el projecte socialista per Mataró. Ho ha estat tots aquests anys de democràcia: la igualtat com a nord, l’accés de tots els ciutadans i ciutadanes als serveis públics i a les possibilitats de desenvolupament econòmic i social; el treball continuat per assolir uns millors i més alts nivells de qualitat de vida; preservar i millorar el nostre entorn; superar la fragmentació de tota mena i aconseguir una ciutat integrada i cohesionada, procurant que no puguem tornar enrere.

Però és evident que el que volem esdevenir, el que lluitem per aconseguir, està subjecte a unes determinades restriccions que a ningú se li escapen. No podem plantejar-nos cotes impossibles d’assolir sense tenir ben present quins instruments i recursos comptem per fer-ho (el debat sobre els impostos, el seu pes i característiques, sobre qui ha de pagar què, té una vigència prou rellevant en l’actualitat), i sense tenir ben present també els condicionants antics i nous que se’ns presentem.

Sempre queden “serrells” d’antigues propostes que s’aconsegueixen tancar més tard del previst (ex. del carrer de Santa Caterina...); sempre, atesa una fita, en volem de noves descomptant d’immediat les ja aconseguides (ex. equipaments de tota mena, culturals, esportius, socials,...); sempre sorgeixen noves necessitats en una societat tant dinàmica com la que ens toca viure (ex. noves estructures familiars, nous vinguts, noves tecnologies, noves cultures,...) i haurem de reforçar probablement les nostres actuacions per consolidar la convivència, el civisme, l’esperit ciutadà. Però com que una de les nostres més preuades característiques, com he dit no fa pas gaire, és la de la laboriositat, no defallim, no ens espantem i afrontem els reptes que ens venen al sobre sense por i amb el convenciment que més tard o més d’hora els superarem i estarem preparats pels nous temps que vinguin. (O, és que els exemples del Nou Parc Central, de la nova piscina de El Sorrall, o del Passeig Marítim no ens ho indiquen?)

No sabeu pas la il·lusió que provoca el plantejament de coses noves (ja siguin obres o serveis) el debat amb els equips de govern, amb els tècnics, o amb els representants dels col·lectius locals, la formalització de projectes, l’obtenció de recursos i mitjans necessaris..., i l’empenta que dóna veure-les desprès realitzades, girant pàgina i afrontant-ne d’altres.

En tercer lloc. Què m’ha donat a mi, personalment, aquest temps que estic al front de la Ciutat, a l’Alcaldia? Escolteu: pràcticament no he fet altra cosa. La gestió local ha estat la meva obsessió. Un alcalde toca totes les tecles de l’administració municipal (penseu qualsevol cosa de la ciutat i sempre hi haurà hagut algun moment en que hagi passat per la meva taula).

L’alcalde té el privilegi de conèixer quasi bé tots els aspectes de la vida de la ciutat, la seva gent, les seves entitats, associacions i institucions amb les seves grandeses i els seus problemes. Poques persones han parlat tant, han escoltat i discutit tant amb el conjunt d’entitats que constitueixen el teixit associatiu de la nostra ciutat: culturals, esportives, professionals, cíviques, polítiques, sindicals, financeres, educatives, sanitàries, assistencials,... i en moments i ocasions ben diferents: joiosos, engrescadors, problemàtics, commemoratius, tràgics,... L’Alcalde ha de representar a la Ciutat en múltiples moments, tant a dins com a fora. Té possibilitats de connectar amb la gent, les coses i les situacions més inversemblants. Hi ha moments de tot: dies que les coses van bé, i d’altres que no tant. Hi ha moment que t’eixones una mica i d’altres que t’emprenyes i et revoltes. Costa mantenir la fredor en una feina tan directa, on es toca amb els dits cada actuació concreta, on cal trobar l’equilibri i el consens. És absorbent i gratificant a l’hora, però els resultats concrets sempre m’han ajudat a continuar. La conseqüència d’haver servit eficaçment i honestament a la meva ciutat, i sobre tot, el reconeixement dels conciutadans és la millor energia per tirar endavant.

És molt bonic ser Alcalde de la teva ciutat, aprens i coneixes molt, molt més que cap escola et pot ensenyar. En aquests vint anys ha anat canviant la feina dels electes locals i tots hem anat aprenent el treball democràtic de resoldre col·lectivament els nostres problemes. En els primers temps van ser les qüestions més bàsiques, les escoles, les clavegueres, les línies d’alta tensió travessant els carrers, ..., endreçar, netejar, reordenar la ciutat, Ara, a més de tot això, com us deia abans, tenim reptes nous: la immigració; tenim noves oportunitats: Internet per a tothom; necessitem encara millorar la nostra convivència, en un món que cada dia es mou més ràpidament i de manera menys previsible.

D’altra banda, ser Alcalde m’ha suposat assumir altres responsabilitats fora de Mataró. La Federació de Municipis de Catalunya (que ja hi porto 16 anys entre Vicepresident i President), el Banc de Crèdit Local (on desprès de tots els processos que ha passat en sóc el vocal més antic del Consell d’Administració); Aigües del Ter Llobregat (on hi sóc des del primer dia en representació de la Generalitat de Catalunya); els Consorcis de la Brossa i Sanitari que he impulsat amb especial dedicació sempre buscant solucions col·lectives a problemes comuns.

Mai, fins ara, m’han interessat altres possibles responsabilitats que no siguin les executives pròpies de l’Administració municipal. I això m’ha donat uns coneixements i experiència de la que estic satisfet. Ho hauré fet millor o pitjor, però segur que només sigui per l’exclusiva i constant dedicació que hi he tingut penso haver aconseguit un bon bagatge amb la cooperació dels diversos equips de govern i professionals que m’han ajudat.

Sóc un convençut municipalista. L’Administració més propera als ciutadans pot resoldre molts dels problemes que se li presenten. Això no està clar que sigui generalment acceptat, hi portem molts anys lluitant-hi per que sigui reconegut, alguna cosa estem aconseguint, petita, però encara ens queda molt camí per endavant.

Em trobo a gust en les actuals propostes socialistes per Espanya. He tingut ocasió de col·laborar en algunes d’elles en l’àmbit municipal: estic content de veure com el guió que vaig aportar a la primera Conferència municipalista (la de Santiago de Compostela, ara fa dos anys) sobre l’atenció a les persones està incorporada a la doctrina del PSOE. Qui ho diria, a mi que sempre se’m ha acusat de ser poc sensible a aquests temes! Crec en el projecte que encapçala José Luis Rodríguez Zapatero. És el que els socialistes necessitem, i sobre tot és el que Espanya necessita i que queda resumit en l’encertada frase: “De nuevo, ¡los socialistas!”

I a Catalunya mai hem estat tant a prop de disposar de la confiança de la majoria de la població i de poder impulsar un canvi. Un canvi amb Pasqual Maragall de President amb un Govern de progrés que confiï amb els Ajuntaments, que no els vegi com un contrapoder com fins ara, sinó com una part més del Govern de Catalunya, com uns col·laboradors lleials en la construcció de la Catalunya del demà.

I d’aquestes tres reflexions, i per anar acabant, se’n dedueix un corol·lari que no us estranyarà: Hi ha d’haver qui encapçali, impulsi, dirigeixi, il·lusioni la col·lectivitat. Si aquesta col·lectivitat és Mataró, que és la meva, si fer d’Alcalde és un treball apassionant, vull dir públicament en aquest acte que si el Partit del Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE), i més en concret els components de la seva agrupació de Mataró, creuen que he de continuar encapçalant la seva llista electoral, doncs que comptin amb mi un altre cop. La feina mai és acabada. Com diu Joan Manuel Serrat: “Cuando más voy p’allá más lejos queda, cuando más deprisa voy más lejos se va”.

Com sempre, amb ganes i il·lusió, com crec haver-os exposat, estic (sóc) a la vostra disposició.

Moltes gràcies per la vostra presència i atenció

I: “Enrere, que la plaça és nostra!”*






*(Nota. Aquesta expressió la feien servir els nois de Cabrera quan els forasters anaven a l’envelat de la Festa major del poble i intentaven treure a ballar a les seves pubilles.)