2-2004. Inauguració curs EUPMt. 8-10-2004


CONFERENCIA   UNIVERSITAT I TERRITORI



Moltes gràcies, Sr. Alcalde. Presidència, autoritats, senyores i senyors, bona tarda.

El he de confessar que malgrat vaig acceptar amb entusiasme participar en l’obertura de curs de l’Escola Universitària Politècnica de Mataró pronunciant aquesta conferència m’ha costat molt poder escriure-la. Tenia unes quantes idees al començament, però tal com em passa sovint  se’m ha fet difícil desenvolupar-les en forma de xerrada.  I és que  en aquest cas es dona el fet que he tingut l’ocasió de participar en molts actes d’inauguració de curs, i d’altres efemèrides, de l’EUPM com per pensar que els podria dir coses noves que no hagués dit abans. És clar que potser vostès poden esperar-se una conferència  acadèmica sobre el tema del títol –Universitat i territori-  amb una visió genèrica que no tingui que veure res amb Mataró i la seva Escola Universitària  Politècnica. Però, acceptaran que jo no soc un acadèmic, ni un expert, sinó sols un polític, amb els inconvenients i avantatges que aquest ofici te, i que el meu principal bagatge l’he fet precisament aquí, a aquesta ciutat, i que l’EUPM és una de les obres que vaig poder encapçalar, i  de les que n’estic més satisfet. Per tant, els prego que siguin tan amables d’escoltar les meves paraules, que seran dites sense la pretensió d’establir cap dogma, ni desenvolupar cap teoria, sinó com una reflexió des de la meva experiència –llarga- i els meus coneixements –curts- transmetent-los uns quant pensaments subjectius totalment discutibles.

Al llarg de la història contemporània –també en altres èpoques, però ara i aquí no és qüestió d’entrar-hi-  s’ha considerat la Universitat com el lloc en que es concentrava el màxim i millor coneixement que tenia una societat, i que el transmetia i el desenvolupava. Atenent el desenvolupament econòmic hi havia més o menys punts d’Universitat en un territori. Molt pocs en les societats pobres, i a mesura que s’anava creixent en riquesa s’anava expandint i establint nous i millors centres. Sense anar gaire lluny, sols recordar que en els meus temps d’universitari, ara fa quasi be quaranta anys, com aquell que diu ahir, sols hi havia una Universitat a Catalunya, i els estudis mitjos –de peritatge se’n deien- no estaven considerats universitaris. Els estudis d’economia, els que jo vaig fer, sols es feien en quatre Universitats d’Espanya; els estudis d’empresarials, llevat dels que impartien els jesuïtes a Deusto, eren una branca dels d’econòmiques que es feien al darrer curs diferenciant-se sols en tres assignatures. Vostès mateixos poden fer mentalment la comparació amb el que disposem avui en dia al nostre país i arreu del nostre entorn socioeconòmic. M’estalviaran, per tant, que els enumeri l’amplíssima oferta existent avui d’especialitats i llocs on s’imparteixen i es desenvolupen. No cal aprofundir gaire, dons, en aquesta evident correlació entre riquesa i transmissió i desenvolupament del coneixement.

Certament, també, els llocs on hi ha centres universitaris esdevenen un node social important. Antigament, reforçant les grans capitals, i avui donant capitalitat a les poblacions que tenen aquest centres. Podem posar l’exemple de Girona, que a més de la capitalitat administrativa, de tota mena d’administracions (cronològicament eclesiàstiques, militars, i civils)  que històricament ha tingut  sobre un ample territori, l’existència –millor dit, la presència- de 10.000 estudiants ha representat un assentament social considerable en el seu territori i en el conjunt del país. I no només és la pròpia presencia de la Universitat en un punt, sinó la retroalimentació que comporta aquest fet. Sols cal mirar les biografies de la majoria de  dirigents de tota mena per adonar-se que estan establerts, evidentment, en els nodes territorials en els que es prenen les decisions, que son llocs diferents dels seus d’origen. I això comporta, lògicament, l’enfortiment d’aquestes poblacions de destí, i l’afebliment de les de partença.

La ciutat de Mataró, en la seva llarga història, mai ha estat un centre administratiu important, llevat del període que va ser cap de Corregiment al segle XVIII (irònicament, pel aires que corren ara, derivat del Decret de Nova Planta). I tampoc un centre que concentrés poder econòmic més enllà de la seva pròpia activitat, que ja era prou important. En Pau Vila ens parla del mercat de Granollers com a centre de la pagesia del Maresme. Malgrat això, de l’empenta i laboriositat dels mataronins, i del propi gruix de la seva activitat i població, sempre ha existit la pretensió d’assolir un nivell i un reconeixement superior al que tenia i  que, suposadament, li corresponia. Fruit d’aquesta pretensió, i lligada amb una tradició notable en el camp de l’ensenyament, han estat els intents, ja en la segona meitat del segle passat, d’aconseguir per la Ciutat l’existència d’estudis universitaris. No és el lloc ni el moment de fer l’historia de la EUPM, des de l’Escola d’Arts i Oficis, a l’Escola de formació professional Miquel Biada, avui Institut Politècnic, passant pels avortats estudis de Medecina, malgrat no haver-hi Hospital que mereixés aquest nom,  i els d’Enginyeria Industrial.

L’existència i pervivència dels estudis universitaris a Mataró - la EUPM, nascuda oficialment a començaments dels anys vuitanta, i acompanyada posteriorment per la EU del Maresme -  és deguda a la voluntat de l’Administració pública local (la municipal i la comarcal) afavorida per l’existència d’una demanda insatisfeta al conjunt del país d’estudis universitaris derivada de les conseqüències del “boom” demogràfic del anys 70, i de la situació de creixent riquesa de la nostra societat. La pretensió més concreta era proporcionar a la societat local, i del entorn, els quadres tècnics que podria precisar i alhora fixar la ciutat com un dels nodes estructuradors de Catalunya.

La brutal recessió demogràfica dels anys vuitanta, l’increment espectacular de l’oferta universitària derivada del creixement econòmic de les últimes dècades, la falta d’acompanyament del que pomposament s’anomena societat civil als esforços públics, torna a posar en qüestió aquesta voluntariosa acció derivada d’aquella secular pretensió ciutadana.

Però heus aquí, que la història mai està escrita del tot....Resulta que la doctrina correntment acceptada avui per aconseguir que les nostres societats no entrin en decadència econòmica - la decadència general  ve al darrera -  passa, precisament, per aixecar el nivell de coneixements tècnics dels seus components. Així, els treballadors, emprenedors i empresaris podran aportar als processos productius, i als productes derivats d’ells, un més gran valor afegit que els farà ser més competitius en unes economies cada vegada més obertes. Ja no és el debat sobre els sectors econòmics, pot haver-hi futur en cada un d’ells: a l’agricultura, a la indústria (àdhuc al tèxtil), als serveis...Quan es va fer la industrialització del país es van  traslladar gran masses de gent del camp a les ciutats, a les indústries de fora i d’aquí. Es van  crear mercats cada vegada més amples, primer a l’interior, després a fora. Es va competir a cop de diferencials de salaris més baixos que els països més avançats. Ara, el joc es torna a repetir, sols que son els nous països emergents els que utilitzen aquell procediment que aquí  va anar tan bé. I cal ressituar-se . No es pot anar enrera, i tornar als sous baixos d’abans. Cal posar-se  a competir amb millor productivitat, més valor afegit, més tècnica. I resulta que  a Mataró, hi ha una Escola Universitària Politècnica, que proporciona ensenyaments de informàtica, electrònica, i telecomunicacions, i una Escola d’estudis empresarials. Vaja!... el que avui es demana.

Davant aquest panorama s’obren un munt d’oportunitats si es volen aprofitar, i els consegüents riscs si es deixen passar. Malgrat la injusta resposta i manca de receptivitat de l’Administració competent en matèria universitària, la col·lectivitat mataronina ha de donar una nova resposta. Semblaria lògic que fos qui té les competències el que definís com s’aprofita tot el bagatge acumulat per més de vint anys de formació tècnica i col·laboració amb les empreses del entorn, ara que aquesta experiència es necessita. I és forassenyat que, tan  d’un color com d’un altre en el govern, s’hagi preferit la via darwinista de la supervivència del més fort  No es pot, sense més,  abandonar el capital invertit, ni la matèria gris que ja està convenient formada i disposada. Però, que hi farem: “con estos bueyes aramos”, ah! no, que ara son rucs i no bous. Perdoneu-me la broma fàcil. Per tant, la resposta torna a ser en mans de la ciutat i dels seus ciutadans/es.

El debat del futur de les ciutats, dels territoris, sempre es fa en base a la mateixa pregunta. De què viuen? o, de què viuran més endavant la seva gent? .En definitiva, quina és la seva base productiva? Aquí, a Mataró, com en tot el país, no hi ha  grans recursos naturals, llevat de l’excel·lent clima i agradable paisatge que tenim. Sols la laboriositat del seus habitants ha permès tirar endavant, i Déu ni do allà on s’ha arribat. Si és cert l’anàlisi que fa uns moments feia, caldrà pensar en com s’afegeix valor a l’activitat productiva de la ciutat, que a hores d’ara encara s’aguanta prou bé i és força diversificada.

Tan mateix, també es pot optar per no preocupar-s’hi massa, i confiar que els atractius naturals i l’enclavament vora d’altres centres més potents i/o dinàmics  portaran a una dolça somnolència, tan sols agitada pel trasbals de la mobilitat obligada del extern lloc de treball.

Tornem, però, a com s’afegeix valor a l’activitat productiva, i comencem a tancar la conferència amb els elements que l’he obert. La Universitat, o si no voleu un concepte tan “altisonant”, la transmissió i elaboració de coneixement, com a element clau de construcció d’un node local que pesi en el conjunt del territori. Es, a dir, l’aposta forta perquè la ciutat disposi del element cabdal, emblemàtic, on pugi assentar la base del seu futur.

No penseu pas que si la decisió a prendre pot ser fàcil de formular sigui igualment fàcil de portar a terme. Ja he criticat durament la manca de sensibilitat cap a aquest tema de qui en te la responsabilitat política, el Govern de la Generalitat. Ja sé, se’m dirà que no és manca de voluntat sinó manca de recursos econòmics. No és aquest el cas, i sols per correspondre al que va fer l’Administració municipal en moments de necessitat, i el bé que ho ha fet, fora convenient trobar-los. Caldrà, però, tornar  mirar cap a dintre un altre cop. I que hi ha a dins de la col·lectivitat ? El mateix que en d’altres llocs, no ens posem nerviosos més aviat del compte. L’economia d’avui, i molt especialment la catalana, està basada en una munió d’empreses petites i molt petites. Alguna de mitjana n’hi ha, però son escasses. La societat està molt desvertebrada, les relacions de producció derivades de les forces de treball porten al que porten. L’economia del bit porta a la desagregació en la producció de bens i serveis, i consegüentment a la dificultat de l’existència de lideratges cívics i socials potents. L’únic que es mostra present és el Govern del comú, però està  afeblit front els múltiples corporativismes que imposen mediàticament la seva força per sobre dels poders legals i legítims. Aquest Govern és el que ha de donar la cara, es a dir, posar-hi els recursos.

Aquests recursos avui en dia no és que siguin escassos, o al menys no son tan escassos com abans, però no son il·limitats, i els corporativistes demanen a crits les seves alternatives, pel que caldrà filar prim l’establiment de les prioritats i cercar les aliances convenients per apuntalar-les  Una societat satisfeta, creixentment desvertebrada, pot impedir que s’aprofitin les oportunitats, i caure en els riscs que s’albiren. Cal que s’alcin veus indicant la direcció correcta que afoguin el soroll intranscendent que porta a la decadència, encara que si aquesta arriba per voluntat col·lectiva ningú podrà queixar-se. D’altres torres més grans han caigut.

En aquest territori hi ha un projecte nascut de la Universitat, i més concretament de la EUPM,  que té d’altres elements prou importants com son l’Administració, les empreses, els emprenedors, els ciutadans, l’espai per ubicar-se i les tècniques, que encara que es mouen a velocitat de vertigen poden ajudar molt. En altres territoris s’està vivint amb el lògic nerviosisme i angoixa la desaparició de les velles estructures econòmiques. La sortida que tenen passa per agafar nous camins, amb les eines que existeixen avui en dia per fer-los. Ja veureu com dintre de poc les ajudes de les Administracions per les reconversions aniran en la direcció apuntada per la nostra Administració local en els darrers temps. Ja avanço que això no ens afavoreix, ja que se’ns dirà que nosaltres ja estem en el camí, i que d’altres més necessitats cal ajudar-los perquè l’agafin. Més que mai, dons, no cal defallir.  

Aquest diagnòstic, i la seva acceptació ja està fet a  Mataró, sols cal mirar les dades i els fets. Ara, cal que ningú  es distregui, o distregui els recursos necessaris per tirar endavant.

Moltes gràcies per la seva atenció.