10 d’abril del 2019

Arran del traspàs de “L’Ilurenc”.


Ja fa temps ens vam trobar a la sortida d’un enterrament i em va dir “Vindràs al meu enterrament?”, i li vaig contestar que sí.

Avui l’enterren, es va morir ahir als 89 anys. L’Antoni Trechs va ser un dels meus més enconats adversaris en els temps que vaig ser alcalde. La tripleta formada per ell, en Toni Colomer i en Josep Filbà que va dirigir la Unió de Botiguers de Mataró durant els anys 80 i 90 del segle passat va ser molt activa i també molt bel·ligerant amb l’Ajuntament que jo presidia. Era el nucli representatiu del comerç, d’un comerç, que inexorablement s’anava esllanguint i que maldava per mantenir-se amb totes les dificultats en un món que anava evolucionant.

De fet, el primer que va plegar de l’ofici va ser en Filbà, company meu de pupitre a Valldemia, continuador de la mítica “La Parisina”, segurament la botiga de moda femenina més important a la ciutat passada la guerra civil i en els temps de la dictadura. Va fer grans esforços per modernitzar-se, però l’economia –suposo que els resultats econòmics no van reeixí- el va fer plegar quan havia dotat al bell centre de la ciutat d’un esplèndid equipament comercial. Els magatzems Sant Jordi, quasi bé al davant seu a l’altra costat de la Riera ja havien tancat feia temps, i tots els establiments del costat també havien canviat de mans i d’activitat.

En Toni Colomer ha estat el que ha aguantat més bé, de fet amb la continuïtat familiar assegurada per un nebot, la ferreteria més cèntrica de la ciutat està ben viva. Però en Toni, ja gran, està retirat.

En Trenchs, “Novedades El Pilar”, davant mateix de l’Ajuntament va aguantar més que “La Parisina”, però la manca de renovació –i aquí potser, aventuro, la manca de continuïtat familiar- també se’n va dur per endavant la tradicional botiga de bates i llençols, de roba de casa. Ara en aquest subsector del comerç tèxtil quasi bé tot són franquícies. No sé si era a la rere botiga on “L’Ilurenc”, pseudònim amb el que signava al Crònica de Mataró, feia les seves virulentes cròniques de l’activitat municipal.

Aquest trio va moure molta brega a l’Ajuntament de la renovació democràtica. Ells estaven al rovell de l’ou de la vella ciutat, la ciutat de tota la vida, la del centre i l’Eixample que conformava per molts el que era de veritat Mataró. La Riera com a element central de la vida comercial de la ciutat junt amb els vells mercats municipals a banda i banda, la Plaça Gran i la de Cuba. Tot això va començar a quedar potes enlaire amb l’arribada primer del Pryca (ara Carrefour), el gran hipermercat que es va establir a Cabrera de Mar, al llindar del nostre terme municipal a finals dels anys 70. Els botiguers van veure ràpidament el perill i van fer tota la guerra que van poder que va ser infructuosa. Desprès van arribar aquells nois de la democràcia (i d’esquerres) que amb els vots dels mataronins que potser no ho eren de tota la vida es van instal·lar a l’Ajuntament i van començar a mirar la ciutat amb uns altres ulls, més enllà de les Rondes i l’Eixample d’en Cabanyes i en Palau i van anar bastint la “Nova Ciutat”. Alhora, també, van començar a mirar el Centre històric tal com ja es feia en altres indrets pensant que la seva modernització passava per la peatonalització.

El tramvia que portava a la gent de i a Argentona –i també del Poble Sec (Cerdanyola)- al centre i a l’estació ja feia temps que havia desaparegut, encara en quedava el rastre de les vies encastades a la calçada. La central del servei d’autobusos interurbans d’en Casas, a la Plaça de Santa Anna, eren un destorb per la peatonalització, però portaven a peu de botiga a la gent dels pobles de la rodalia. Les primeres línies dels servei urbà d’autobusos també passaven pel centre. Riera amunt, i pel carrer de Santa Teresa, on a la cantonada amb la Plaça de Santa Anna hi havia una parada cabdal pel seu funcionament, i a tocar del comerç. Sols hi havia un aparcament subterrani dels anys 70 a la Plaça del “Caiguts”, nom democratitzat per “Les Tereses” en record de l’antic convent que hi havia hagut fins a la Guerra Civil. 

Les sales de cinema anaven tancant, el Serra, can Pepet; el Clavé, a la cantonada del carrer Montserrat; el Modern, davant del Cor de Maria; l’Ateneu, al començament del carrer de Bonaire, davant del “Xurrero”. El Clavé, amb una batalla perduda en el seu enderrocament (potser no tant dissortat com ha quedat a la memòria ciutadana), va possibilitar un bon aparcament subterrani, així com el Modern, amb entrades i sortides una mica complicades, que van aportar un grapat de places de accedir més fàcilment al nou centre que ja s’anava peatonalitzant. Per últim, el forat de la Plaça de Santa Anna va completar el conjunt. Quan es va buidar el desastre de l’operació “non nata” de Can Xammar, per l’altra banda de llevant, va quedar una xarxa de cinc aparcament subterranis que podien donar vida alternativa a l’accessibilitat  que necessitava un centre comercial urbà tal com s’havia establert en altres poblacions semblants.

Aquest procés de renovació del centre, peatonalització i aparcaments; la lluita contra els nous formats comercials que anaven sorgint: des del Mataró Parc a La Roca Village; l’Impost d’activitats econòmiques; la seguretat i la neteja; la promoció de ciutat;... van ser lluites moltes vegades aferrissades entre la Unió de Botiguers i l’Ajuntament en les darreries del segle passat, amb alguna “performance” que és millor oblidar. La tensió entre aquest col·lectiu i la institució municipal no podem pas dir que s’ha acabat però sí que ja no té la virulència que va tenir temps enrere. El món del comerç ha anat evolucionant, no podia ser d’altra manera, com els temps. Ah!, aquella frase meva que va aixecar tanta polseguera “Aquells botiguers que han heretat un establiment dels seus pares difícilment el traspassaran als seus fills.” Es veia a venir, era mirar cap endavant, com ho hem de fer avui també, si volen preveure, preparar-nos i adaptar-nos a l’evolució, ara vertiginosa, dels temps.

Ara desapareix –llei de vida- un dels membres més actius de l’equip que va lluitar des de la seva visió del comerç, i de la ciutat, per la seva supervivència. Crec que el temps ha donat la raó a l’Ajuntament amb la seva aposta. Tampoc era cap aposta esbojarrada, era el que s’estava fent arreu. Però, evidentment els perdedors dels canvis que hi ha a la història sempre que poden es defensen, és lògic, encara que al final s’imposi la força i el signe dels temps. Crec també que en aquesta defensa hi havia també un sentiment de pèrdua d’una posició que havia tingut la seva importància i que estava en retrocés, una posició de preeminència que el nou sistema democràtic capgirava amb les seves visions més amples de la ciutadania i de les formes comercials. Era una batalla entre dues concepcions de la ciutat i del comerç, una aferrada al passat, una mica essencialista, l’altra amb una altra visió del present i del conjunt urbà i cívic.

Antoni Trenchs Ruiz, he complert la paraula que et vaig donar. Descansa en pau.

10 d’abril.