15 de gener del 2021

Empantanegament*

*empantanegar: Aturar, impedir, l'avançament, la marxa (d'un afer, empresa, etc), l'actuació (d'algú). Diccionari Fabra.

Fet i fotut, al final de tot, la Comunitat Autònoma de Catalunya (pressupost, uns 40.000 milions d’€), podrà haver estat, haurà estat de fet, sense President quasi bé quatre anys, ... i veurem. Caldrà treure les teranyines del despatx presidencial i llevar la pols acumulada.

Per finals d’octubre del 2017 el President Puigdemont va ser destituït en aplicació de l’art. 155 de la C.E. i alhora es van convocar noves eleccions autonòmiques que van tenir lloc el desembre del mateix any. D’aquelles eleccions en va sortir un Parlament que va deparar la sorpresa de que el seu primer grup parlamentari, el més nombrós, era d’un partit anticatalanista, C’s. Va escollir, in extremis (14-5-2018), un President que anava en el onze lloc de la llista provincial de la seva candidatura, la segona en escons. Aquest va manifestar de seguida que ell era sols un President vicari i que no ocuparia mai el despatx presidencial, fet que va complir. Per responsabilitzar-se de que es pengés una pancarta al balcó del Palau de la Generalitat, donant a la Plaça de Sant Jaume, va ser inhabilitat per delicte electoral per la Junta Electoral atenent a la normativa vigent i va haver d’abandonar el càrrec. La minsa majoria parlamentària que l’havia fet President es va negar a substituir-lo i va permetre que el Vicepresident que és el cap del tercer grup parlamentari fes de President en funcions sense deixar-li, però, ocupar ni el despatx que havia deixar buit el Vicari al Palau de la Generalitat. Com a conseqüència de la manca de President la legislatura autonòmica va automàticament decaure i unes noves eleccions van ser convocades d’ofici pel 14 de febrer.

Tot això és ben conegut, i comporta –ha comportat fins ara- un desgavell considerable en la gestió dels afers quotidians de la nostra Comunitat Autònoma, fet agreujat per les picabaralles constants entre els grups que composen el Consell Executiu de la institució i internes entre algun d’ells. Si hi afegim que estem vivim en mig d’una pandèmia que ho està capgirant tot convindreu que la situació no pot ser més tèrbola i espessa quan el que més es necessita és claredat i fluïdesa per prendre decisions.

Avui aquest empantanegament prorroga la seva existència 100 dies més. Potser després de l'estiu que ve tindrem nou President, o no. Trista perspectiva per una Comunitat que un dia, ja fa temps, va ser far de la modernització del país.

Una cosa és estar empantanats i una altra és estar empantanegats.

15 de gener