9 de novembre del 2021

La Teoria Monetària Moderna (TMM).

 


Me’n va parlar un col·lega i bon amic en alguna de les converses que tenim sobre la hisenda pública. Desprès de comprar-me el llibre (“El mito del dèficit. La teoria monetaria moderna y el nacimiento de la economia de la gente”, Stephanie Kelton, ed. Taurus, M-2021) que va restar un temps a la pila dels pendents de llegir, vaig recuperar un número endarrerit d’ Alternativas Económicas en que hi havia una entrevista amb l’autora que em va interessar força i em vaig decidir a llegir-lo.: https://alternativaseconomicas.coop/articulo/entrevista/los-deficits-no-son-peligrosos-de-por-si

La primera en la frente. La cita de Mark Twain amb la que obre el capítol introductori és tota una definició: “Lo que da problemas no es lo que sabemos, sino lo que creemos saber con certeza y no es verdad”. Comença fort!

L’autora, una professora universitària a Kansas primer, més tard assessora del grup demòcrata al Senat, als USA, exposa el que sembla que és conegut en el món acadèmic de la ciència (?) econòmica com a Teoria Monetària Moderna. Tot un descobriment per a mi que no és que l’apartat monetari de la meva professió m’hagi entusiasmat gaire i de que com de tantes coses en sé molt poc.

La base està en distingir la diferència entre usuaris de moneda, que ho som pràcticament tots, i emissors de moneda, que sòls ho son aquells que tenen capacitat sobirana per crear-ne, és a dir els  Estats amb moneda pròpia. Aquí el primer problema pel lector o acadèmic europeu: els estats d’Europa ja no tenen moneda pròpia, tenen una moneda comú que és l’euro. Ja no són sobirans monetàriament, malgrat que les possibilitats que obre aquesta teoria per una major integració són evidents, tot i que que les diferències històriques, ancestrals, entre els Estats europeus (nord-sud, rics-pobres, catòlics-protestants, imperials-republicans) dificulten aquesta integració que és l’única sortida real que tenen en el mon d’avui.

Els usuaris (particulars, empreses, administracions públiques) han d’equilibrar els seus comptes. Sols poden gastar el que ingressen, per recursos corrents o per endeutament que han de retornar amb la càrrega corresponent. Els emissors, després de Bretton Woods, i especialment des de la desconnexió de la convertibilitat del dòlar al 1971, poden emetre sense cap limitació. De fet quan sentim parlar de la creació de diner per part del Banc Central Europeu em sembla que alguna cosa d’això és el que hi ha.

Al segon capítol, el paroxisme! Resulta que “la garantía federal de empleo” és el nou i potent estabilitzador automàtic de l’economia. El Govern federal (en el cas USA) garanteix el finançament i tot es porta de forma descentralitzada (els Governs locals i subestatals) per fer un treball útil, valorat per la comunitat i retribuït dignament. ¿Per fer què?: Els economistes de la TMM recomanen ocupació en l’economia de les cures, a les persones, a la comunitat, al planeta. Formidable! Coincideix amb el que jo sense saber-ne res de les teories del TMM havia escrit  ja fa més d’un any intuïtivament al posar en qüestió el tema de la Renda Bàsica: http://magrinyar.blogspot.com/2020/04/sobre-la-renda-basica.html

Alguna cosa no deu anar perquè aquesta teoria no s’hagi estès gaire. Hi ha una xarxa mundial que té ramificació espanyola, però no n’havia sentit mai a parlar, de fet no tenen branca a Catalunya: http://www.redmmt.es/nuestro-proyecto/ , curiosament en la pàgina no he sabut trobar noms, seu, organització,... Sí, hi ha informació sobre el tema però més enllà de demanar si t’hi vols apuntar (amb qui, a on, perquè,...?) no s’entreveu gaire cosa més que la divulgació d’una teoria. Una nova secta?

El text està documentat, no és un assaig lliure. El que explica està recolzat per cites que ocupen més de 80 pàgines al final del llibre, encara que m’ha semblat a estones molt repetitiu.

Bé, si l’Estat amb possibilitat d’emissió sobirana de moneda (USA, Japó, UK, ...) pot emetre sense limitació, ¿perquè no posar aquesta possibilitat al servei d’una economia per a les persones? L’exemple del New Deal de Roosevelt surt constantment, però hi ha altres exemples, a l’Argentina, a Sudàfrica, a la Índia, ... “¿Y si dejáramos de intentar cerrar presupuestos equilibrados y tratáramos de sacar adelante una agenda ambiciosa que tuviera por fin equilibrar, no nuestras finanzas públicas, sino nuestra economía?”

No, no es tracta d ‘implantar un nou sistema econòmic, els de la TMM no són perillosos revolucionaris, estan amb l’ala esquerra dels demòcrates americans, amb el “socialista” Bernie Sanders, que no va tenir gaire recorregut a les darreres conteses de primàries al seu partit.

El perill de l’emissió continuada de moneda és el risc inflacionari i aquí hi ha (al meu mode de veure, que és també miop en el tema) un dels altres punts negres de la teoria malgrat que l'autora l'intenta aclarir. Si la decisió de mantenir l’equilibri entre ocupació i inflació (que és la principal preocupació ara per ara de la política econòmica actual) és una mica esotèrica  -no se sap massa com ha de funcionar aquest equilibri tal com queda documentat en el llibre-, el concepte de utilització plena del potencial de l’economia també es força difús. Cal adequar la despesa mentre no porti a l’economia a un “escalfament” que sigui inflacionari. Com podem veure això de la ciència econòmica dista força de ser una ciència.

L’altra gran punt fosc que em sorgeix de l’establiment  de la garantia federal de l’ocupació té a veure sobre el col·lectiu que abasta. No hi  una paraula al llibre de les qüestions immigratòries. Per qui està pensada la garantia? Per a tothom que visqui “legalment” dins d’una comunitat? I els il·legals , i els que van arribant? Tenen accés a aquesta garantia? La tanca d’en Trump a Rio Grande, o el Frontex de la UE al Mediterrani. Aquest sí que és un gran tema. Una garantia d’ocupació és molt interessant com a eina d’estabilització de l’economia, de servei a la comunitat i de dignitat pels que no tenen o perden l’ocupació, però, ¿a qui abasta?  Tema interessant que veuré si al llibre que ja m’he procurat d’una altra economista de la TMM, Paulina R. Tcherneva, “En favor del trabajo garantizado”, Lola books, 2020, me l’aclareix.


8 de novembre.