23 de desembre del 2021

Sopar de Nadal. Aquest any tampoc.

Als meus amics de Caldetes.

El sopar de Nadal -Nochebuena- és, ara i aquí, una tradició importada no fa pas massa anys. Més enllà de la Missa del Gall potser es feia un petit ressopó. En recordo un amb els meus pares a un restaurant a peu de carretera a Breda baixant de l’església de Riells del Montseny on hi havia de rector el poeta vilassarenc Mossèn Pere Ribot. Deuria ser a començaments dels anys 60 del segle passat.

Ara és una perfecta excusa per reunir-se amb entranyables amics i fer un bon àpat preludi de les taules familiars de Nadal i Sant Esteve: escudella, carn d’olla, pollastre; canelons, capons farcits; neules i torrons (i àdhuc polvorons) ben regat amb vins de Rioja, caves del Penedès i un bon espirituós (millor escocès) per ajudar a pair.

Enguany, atenent les hipotètiques conseqüències pernicioses derivades d’aplegar “bombolles” diferents entre persones de risc, aquest sopar de Nadal l’hem tornat a ajornat per més endavant si la situació millora. Potser el farem quan ja faci bon temps i puguem estar  a l’aire lliure amb una bona costellada, sardinada o graellada de verdures.

Mentre tant, demà, el celebrarem en la intimitat (quants menys millor i ben propers) i no ens preocuparem gaire del menjar, tot plegat era una excusa. En el fons, els bons plats servits a la taula sols són l’anècdota per compartir l’amistat i la vida.




23 de desembre.