23 d’octubre de 2014

La revolta en marxa.

Encuriosit i expectant. No pensava pas que fos versemblant  la possibilitat de que el Govern pretengués fer la consulta directament sense empara legal i això és el que anem a veure –sembla del cert- els propers dies. Com que s’ha de votar, o fer-ho veure, sí o sí, o sí i sí, el Govern convoca de paraula qual una entitat qualsevol de la societat civil, a la ciutadania a un Nou 9N en els mateixos termes de la consulta legal que volia fer i que no es pot fer.

Ja se sap –ho ha dit el mateix President- que això no té cap força legal. No hi ha cap acte administratiu que ho recolzi ara per ara, i per tant això no té cap efecte jurídic ni possibilitat de reconeixement exterior. I polític? Evidentment que tindrà efectes polítics, és una prova de força front l’ordenament jurídic vigent. El Govern es llença de cap, encapçala, la revolta. Una munió de gent convençuda i excitada davant la possibilitat de fer una acte de força contra l’ordre establert sense els costos com a mínim d’una bullanga anirà a dipositar un paper –que no una papereta- en una capsa –que no una urna- en una taula –que no un col·legi electoral- en una declaració de la seva voluntat –que no un referèndum- amb una llista que es farà en el moment –que no un cens- desprès d’uns dies -que no seran de campanya. Serà una altra manifestació com les dels darrers 11-9. Sí, faran un 11-9-11 que esdevindrà un 11-9-11-9.

Pot sorprendre que un Govern, amb el que això vol dir, es comporti com una Plataforma qualsevol d’afectats per. Però hi ha un munt de decisions preses per l’administració catalana que no s’estan subjectant a cap procediment regular conegut. Des de posar anuncis als mitjans de comunicació, a informar en dependències administratives, a pretendre usar edificis públics, a imprimir “paperetes” i contractar “urnes”, a utilitzar eines informàtiques del comú i suposo com a traca final anunciar els resultats per algun càrrec públic en algun edifici oficial. Tot el que va fer el MAPA (Moviment Arenyenc per l’autodeterminació) fa cinc anys fet des d’un Govern, fer passar bou per bèstia grossa. Pot sorprendre, però és així. El Govern s´ha col·locat al cap davant de la revolta.

Com que ja s’ha de descomptar l’èxit de l’acció, en seguiran d’altres, algunes previsibles aprofitant les venidores conteses electorals de l’any que ve, d’altres sorprenents que s’aniran covant o potser explotaran sobre la marxa. Encuriosit i expectant de com es va desenvolupant l’espectacle d’una revolta a casa, ben a tocar.

Ja la campana sona,
Ja lo canó retrona.
Anem catalans, anem,
Cap a la victòria anem!
Mentre tant, el Conseller dels números explica públicament als mitjans de comunicació que per fer el pressupost de l’any que ve caldrà anar a cercar els ingressos a Madrid.


23 d'octubre.