10 de setembre del 2018

L’11 de setembre.


La guerra de Successió a la corona d’Espanya (1701-1713) va ser una guerra entre les monarquies europees per l’hegemonia continental. Una gran part de les elits catalanes de llavors es van apuntar al bàndol que va resultar perdedor i van resistir fins més enllà de les seves possibilitats (1714).

El resultat de la victòria d’uns i la derrota dels altres va configurar als territoris peninsulars un nou ordre polític. Catalunya, amb el Decret de Nova Planta (1716) va perdre les constitucions polítiques que tenia fins aquell moment dins la monarquia espanyola.

El Duc de Berwick ho va explicar als valencians desprès de la batalla d’Almansa (1707):

Este Reyno [sic] ha sido rebelde a Su Magestad [Felipe V] y ha sido conquistado, haviendo [sic] cometido contra Su Magestad una grande alevosía, y assí [sic] no tiene más privilegios ni fueros que aquellos que su Magestad quisiere conceder en adelante.


Això és la història, ben coneguda. Algú pensa, seriosament, 300 anys desprès, que hi ha força per capgirar-la i que això té especial interès, i val la pena, en el món d’avui? Sembla ser que sí, i en són uns quants. Els hem de desil·lusionar abans que s’estavellin i ens estavellin. Parlar clar (com aquí). Dir-los la veritat.



Temps enrere, un dia de Santa Llúcia,vaig fer de “palmero” d’en Manolo Escobar sobre les restes dels ossos del darrers defensors del penó de Santa Eulàlia.

10 de setembre.

2 comentaris:

Francesc Costa Oller ha dit...

1714
"La gent comú de Catalunya, i els camperols especialment, no tenien cap necessitat d'involucrar-se en la successió, ja que guanyés qui guanyés seguirien sota un govern absolut. Però la multitud sempre ha estat insensata a tot el món, i sempre l'han convertit en eina per defensar arguments que els afecten molt poc, o molt remotament. En comptes de mantenir la pau, i fer només d'espectadors, com altres espanyols van fer en aquesta ocasió, en comptes de deixar els dos prínceps lluitar tot el que poguessin, els tontos catalans van escoltar la seductora veu dels nombrosos emissaris d'Àustria i Anglaterra, que els van fer creure que tot serien rics, tots feliços i tots gloriosos, si prevalia Carles. L'efecte d'aquestes promeses va ser que les pobres gents van deixar les seves arades i màquines de teixir, van agafar espases i escopetes i van marxar bravament contra Felip, declarant que tindrien un rei alemany, i no un de francès. Felip va prevaler. Desertats i rendits pels aliats de Carles, els desgraciats catalans van ser considerats rebels i traïdors pel vencedor. Molts d'ells havien caigut en la guerra, però ara eren penjats, decapitats, enviats a galeres, i assetjats i torturats de diverses maneres".
Joseph Baretti. A journey from London to Genoa, through England, Portugal, Spain and France (London, 1770).

Sobre qui escriu. ha dit...

Gràcies per la cita, Francesc.