21 d’agost del 2019

A Lampedusa.


El 31 de desembre de l’any 406 es va gelar el Rhin. Els germànics van entrar a peu pla a l’Imperi Romà.

El Mediterrani és la frontera més desigual del món. Al nord, l’Europa rica. Al sud, l’Àfrica pobre. Els del sud saben què hi ha al nord: riquesa. Els del nord sabem què hi ha al sud: pobresa.

O potser riquesa mal repartida de la que ens hem aprofitat els del nord. Tota una desesperançada situació política, econòmica, ambiental i social s’abat sobre la gent del sud. I en volen escapar ja que no veuen possibilitat de superar-la. Fugir com sigui cap al nord. Fugir de la guerra, de la misèria, de la manca de perspectives. Això és el que ens sembla als del nord, i intentar aconseguir el que tenim nosaltres. Al menys això és el que creuen els del sud que poden obtenir assentant-se al nord.

Però al nord no hi cap tothom, a menys que degradem les condicions de vida que ens hem dotat. No és possible donar treball, habitatge, condicions assistencials i de vida sense fer-ho d’una manera ordenada. I no hi ha forma de posar-nos d’acord de com s’ha de fer això d’una manera ordenada. Entre que hi cap tothom i el que no entri ningú, ha d’haver-hi un punt entremig que de moment no es troba. No es troba perquè no es vol trobar, o perquè és difícil trobar-lo? Suposo les dues coses. No hi ha acord per treballar conjuntament, tothom està pendent de les seves “clienteles” i la Unió Europea és un projecte que a voltes no sembla pas que avanci sinó que sembla que retrocedeix.

Hi ha immigració legal des del sud. Amb contractes laborals, amagant-se en el turisme, per reagrupament familiar... Vés a saber si tota aquesta és del tot legal, però existeix. Desprès hi ha la il·legal, per on sigui. I el mar, el Mediterrani és una de les vies possibles, i també una de les més arriscades.

Aquests dies hem vist l’enfrontament directe entre els que volen permetre l’arribada de qui sigui per aquesta via i els que la volen impedir. El cas és anecdòtic en quant a nombre de persones afectades, sols un grapat, però d’una potència mediàtica molt forta retransmesa en directe. El pols entre les dues opcions, baladrejades a banda i banda, ha estat sensacional. Els radicals d’ambdues posicions n’ha tret força profit polític, i electoral segurament. Ens ha deixat el cos i el cap malament.

Això no té perspectives de tenir solució i continuarà. Serà com la fi de l’Imperi Romà. Va durar uns quants anys, un bon període. I desprès –explica la Història- un llarg temps de decadència i de turbulències va afectar el vell món romà i el vell món bàrbar: l’Edat Mitjana.  És el que ens ve, estigueu-ne segurs.


21 d’agost.