10 d’agost del 2019

Dues noticies d’aquest agost derivades del tema immigració Sud-Nord.


L’operació contra els “manters” a Barcelona actuant decididament contra la seva extensió fruit de la permissivitat dels darrers temps i el bloqueig de l’embarcació de la ONG Open Arms al mig del Mediterrani sense que cap país els ofereixi un port per desembarcar un carregament de persones rescatades del  mar.

Respecte als manters. Es veia a venir que la situació s’anava fent insostenible. L’ocupació de determinats indrets turístics i de circulació, saturant-los de venda a manta, davant la inoperativitat de les autoritats que han de vetllar pel correcte funcionament dels espais públics era ja escandalosa. Probablement el primer que s’objectarà és que els qualificatius d’insostenible i escandalosa no són apropiats. Davant d’altres comportaments socials insostenibles i escandalosos com l’evasió fiscal, la corrupció pública (i privada), l’explotació laboral, la manca d’habitatge assequible, ..., aquesta activitat és realment d’una importància menor.  No obstant això, alguna reflexió -i com a conseqüència d’ella, actuació- s’ha d’imposar ja que sinó estem degradant l’espai públic a nivells que comporten de fet un retrocés respecte al que s’havia aconseguit en les nostres contrades “occidentals”. Segurament aquí està la trampa en la que el sistema econòmic ens va portant. Totes les avantatges aconseguides per les lluites sindicals de l’època industrial s’estan arramblant en pro d’una “major” eficiència del sistema: precarietat, temporalitat, competència entre els estrats més baixos de la societat, ... L’ús de l’exèrcit industrial de reserva que parlava Marx. Tornem a Dickens?, em deia fa pocs dies una bona amiga.

Certament, la gent que viu aquí, sense posar-nos com hi ha arribat, ha d’intentar guanyar-se la vida. Però, i si no hi ha forma de fer-ho? Estem disposats a acceptar qualsevol sortida? Perquè darrera qualsevol sortida sempre hi ha qui se’n aprofita i en treu benefici. La història dels inicis de la Revolució industrial, i del colonialisme, n’està plena d’exemples d’explotació, de misèria i de desesperació. I les conseqüències d’això són d’un resultat que no sé pas si la nostra societat està disposada a assumir. El que comporta la marginalitat no solament és dur pel que la pateix, sinó també pels que han de conviure al seu entorn. Potser sí que durant algun temps els beneficiats dels sistema podran mantenir “bombolles” aïllades que els permetran obviar el problema, però la història ens ensenya com van esclatant periòdicament, aquí i allà, revoltes quan la situació es fa més anguniosa per a molts, o per capes significatives numèricament de gent.
   
“Ningú és il·legal”, clamen els manters. Però podem deixar passar, encara que siguin menors, activitats que sí que ho són d’il·legals? Si ho fem, si les deixem passar, no estarem rebaixant les normes de convivència que ens havíem dotat a nivells de societats que estan més endarrerides? Podem acceptar que les “riques” societats occidentals s’empobreixin i permetin que decaigui el seu nivell de benestar? Barcelona no pot ser Dakar. Hem de lluitar per que Dakar sigui com la Barcelona que hem assolit al llarg de molts esforços de molta gent, entre ells els immigrants. Com podem fer aquests desitjos? Deu ser molt complicat i hi ha forces molt poderoses que hi van en contra: el sistema econòmic per començar, i el polític que el ve al darrera.

Però a les converses amb els “manters” crec que se’ls ha d’explicar, cosa que ja saben, que si no troben feina normal, si no n’hi ha o no la poden tenir, no poden dedicar-se organitzadament a feines “anormals”, o il·legals, al marge de les establertes. Les sortides no poden ser, aquí i ara, aquestes.

Per un altre dia l’Open Arms.

9 d ’agost.