29 d’agost del 2012

Tot cercant.


Ramon Porqueras (Barcelona 1925) va ser el responsable del MSC i de l’UGT de Catalunya a l’interior des del 1948 fins la seva detenció a la “caiguda” del 1953. En llibertat provisional el 1955, ell explica: “Desprès, quan surto, faig vida normal una temporada i, al 1955, l’advocat i amic Joan Raventós en diu: “mira Ramon, ha sortit la petició del fiscal i et demanen 21 anys. Et retiraran la condicional en breu... Tens la motxilla encara? – li vaig dir que sí- doncs fot el camp”. (Testimonis ugetistes, 2. B-2008) No va tornar mai més.
 
“Poc desprès d’haver arribat a París, Porqueras va publicar un article a Endavant (el butlletí del MSC), “Un problema greu”, que el va situar, tal com l’advertí amistosament Pallach, en una posició incòmoda dins el MSC.” David Ballester, “El homes sense nom” Ed Viena B-2003.
 
 

“És més, el problema polític de les forces obreres catalanes és encara més delicat: amb qui ens sentim més lligats, amb el proletariat ibèric, no català; que desconeix els drets de Catalunya a l’autodeterminació, o amb les organitzacions específicament catalanes quins objectius principals són els problemes nacionals?
 
Per a mi (i per a molts socialistes catalans) el dubte no existeix. Sí, des d’un punt de vista doctrinari (i jo, i molts socialistes catalans en som), estem més a prop del proletariat anglès, o francès, o rus, que d’un burgès anglès o francès, o d’un buròcrata rus, no entenem, ni entendrem mai (ni volem entendre-ho mai) que sigui necessari estar més a prop d’un burgès català (sigui o no catalanista) que d’un proletari espanyol (resideixi o no a Catalunya, estigui o no d’acord amb els drets de Catalunya com a nació). I que no se’ns parli d’infantilisme revolucionari, ni d’encantaments estranys.
 
Estem, o no, enfront la burgesia? Estem, o no, per la lluita de classes? Estem, o no, al costat dels treballadors, sigui quina sigui la seva nacionalitat? Som, o no, socialistes, que avantposem els interessos de la lluita de classes a qualsevol altra consideració? Sense oblidar que en tots els programes socialistes de tots els partits, de tots els països i de tots els temps, hi figura el dret de tots els pobles a disposar d’ells mateixos.”
 
29 d’agost.