16 de juny del 2016

Cloenda, de curs.

Tal com si fóssim estudiants encara, ahir vàrem fer la darrera de les presentacions d’aquest curs que amb més o menys regularitat mensual anem fent al Foment Mataroní. Des que vam començar a la tardor del 2013, s’han presentat vint-i-dos llibres de temàtica ben diferent però sobre tot centrada en temes d’economia, política i societat. Desprès d’una magnífica i treballada presentació d’en Cinto Amat, en Josep M. Carbonell ens va parlar del què li va portar a escriure i quin sentit volia que tingués l’obra presentada “Creure encara?”, Viena ed. B-2016. El debat va ser interessant també i els assistents, diferents com cada vegada segons el tema presentat, crec que en van sortir satisfets.
Aquest curs va començar en retard per tal que no es barregés amb els processos electorals que s’hi ha donat (i que encara continuen). Sols hem fet set presentacions, més o menys com cada curs, però que crec que van tenir totes elles un bon nivell, tan per les obres i els autors com per la majoria de presentadors. Fem-ne la llista:
  1. “El bienestar desigual”, del professor Guillem López Casasnovas, presentat pel Dr. Joaquim Esperalba.
  2. “Un bon país no és un país low cost”, d’en Miquel Puig Raposo, presentat per la directora de l’Escola d’empresarials del Tecnocampus Montse Vilalta.
  3. “La terra i els humans d’aquí a mig segle”, del mataroní Josep Roca Trescents del que en vaig ser el presentador. Acte que repetirem al Col·legi de Doctors i Llicenciats de Barcelona.
  4. “Aquella porta giratòria”, del premiat periodista Lluis Foix, presentat per el mediàtic Manuel Cuyàs.
  5. “La Ciudad en movimiento”, del geògraf Oriol Nel·lo, presentat per la sociòloga mataronina Sara Moreno.
  6. “La primavera de Múnich”, de l’historiador Jordi Amat, presentat pel jove periodista Joan Safont Plumet.
  7. “Creure encara?”, d’en Josep M. Carbonell, presentat per en Cinto Amat.

Economia, prospectiva, periodisme, sociologia, història, pensament. Crec que ha estat un bon ventall de temes, d’autors de perspectives diverses i encertats presentadors (llevat del meu cas que ho vaig ser a demanda de l’autor).

Com he dit abans, l’audiència i la participació col·loquial ha estat lo nombrosa que es pot esperar per aquesta mena d’actes en una ciutat com la nostra, però diferent segons l’atenció que els suscitava l’autor i el llibre presentat. Cal tenir present que l’activitat cultural és variada, plural i nombrosa a Mataró, coincidint a vegades amb alguna que altra, amén dels dies de futbol, generalment els dimecres que és el dia habitual (per disposar de l’espai) en que s’ha hagut d’avançar mitja hora el començament per mor de l’espectacle esportiu. Sempre amb l’ai al cor per si hi hauria clientela i al final la resposta ha estat més positiva del que podia esperar-me. El meu agraïment a tots aquells que s’han interessat per l’activitat.

Com també cal agrair la predisposició dels autors i els presentadors tant bon punt els vaig plantejar la possibilitat de venir a Mataró i de fer el seu comés . Cal dir que tot això és “gratis et amore” per part dels participants, fet que cal remarcar. També el meu agraïment a l’entitat que ens aixopluga, tant físicament com des del punt de vista administratiu, el Foment Mataroní que si que són els que tenen alguna despesa en la disposició i manteniment del local i especialment la bona acollida que la iniciativa a tingut sempre del seu President, l’amic Ramon Salicrú.

Bé, estem a pocs dies de començar l’estiu i haurem de començar a pensar en el curs vinent. No és fàcil ni senzill trobar, en aquesta mena de temàtica, autors de l’àrea barcelonina (per la facilitat de desplaçament) que acabin de publicar i que estiguin disposats a fer un “bolo” a Mataró. Alguna que altra carabassa –comprensible- m’he trobat en algun intent. Segurament moltes coses es podrien millorar, en comunicació, en informació, ..., malgrat que no són temes per encaparrar-s’hi més del compte. Obert a tots els suggeriments, intentarem continuar amb aquesta activitat que pel seu resultat fins ara dóna satisfaccions.

Que tingueu un bon estiu.

16 de juny.