2 de maig del 2017

Burriach.

Feia més de trenta anys de l’última vegada que vàrem pujar al castell de Burriach. Em sembla recordar que era un Divendres Sant amb els fills ben petits. Hi havia anat moltes vegades, amb l’escola, de jove, des d’Argentona o des de Cabrils als estius. Sempre dèiem de tornar-hi però mai ho fèiem, fins ahir. Recordava la pujada costeruda i pedregosa des del monòlit que rememora l’alliberament del jou feudal i pensava que seria difícil de fer amb els menuts. Però no tenia present l’actuació que als anys noranta hi va fer ACESA per compte de l’Ajuntament de Cabrera que a més de preservar les runes del castell va facilitar un nou accés que permet una pujada completament assequible pràcticament a tothom, fins i tot el darrer tros està cimentat. El temps ens va acompanyar, encara que amb dubtes, per la variabilitat primaveral.



A baix, a la Font Picant de Cabrera, rehabilitada com a lloc d’esbargiment, per menjar-hi i estar-s’hi, compta amb varies explanades d’aparcament per vehicles que al migdia estaven a vesar. Sembla que ha estat un encert tornar-la a posar en funcionament, no la que fou aquí a la comarca la popular beguda, sinó l’espai d’oci. Els “cehegineros” de Mataró als anys vuitantes i norantes del segle passat, entre d’altres, hi feien unes populars trobades amb saboroses paelles d’arròs.

Des de baix a la Font fins dalt el Castell, una corrua de gent de totes les edats, molt familiar. Vaig veure algú que “emputxava” un cotxet de nadó. El que em va sorprendre va ser l’abillament del personal. Com que no sóc “dominguer” no sé com va ara la gent per anar a la muntanya. El Decathlon ha fet estralls, encara que entre els caminaires més avesats l’equipament professional saltava a la vista, calçat, pantalons, barrets, pals,.... I jo, amb texans! Clar, si ara els texans són habituals com a roba de diari (fins i tot en els polítics!), com s’ha d’anar el diumenge per trescar pel bosc?

L’explicació de la història i la reconstrucció del castell a la web de l’ajuntament de Cabrera de Mar és molt reeixida.


2 de maig.