3 de febrer del 2018

La dignitat perduda.

Molta gent va anar a votar el 1-O per dignitat, per la seva dignitat. Creien que tenien tot el dret a fer-ho i que ningú –cap instància política i/o legal- els ho havia d’impedir malgrat volgués fer-ho o intentar-ho, tot i sabent que aquell acte de dignitat, de la seva dignitat, no tenia cap valor jurídic, però sí molt valor polític. Era una manifestació de voluntat. I aquella mateixa tarda del 1-O, més gent, també per dignitat, s’hi van afegir com a resposta a les imatges de les càrregues policials que es varen veure, ben conscients que el seu vot era sols expressió de rebuig, res més.

Desprès, molta gent, potser quasi bé la mateixa, es va empassar dignament, amb la seva dignitat, la proclamació, o no ho va ser?, de la efímera República Catalana el 27 d’octubre i la fugida del President Puigdemont, ja cessat per l’art. 155 de la C.E., a Bèlgica l’endemà passat i l’empresonament de destacats líders polítics i socials independentistes.

Per dignitat també, o amb dignitat també, molta gent va anar a votar el 21-D, convocats pel President del Govern espanyol, saben que el que en sortís de les urnes no restituiria la situació anterior a l’aplicació de l’art. 155 de la C.E. ni facilitaria el retorn dels fugits a l’estranger, ni alliberaria als empresonats aquí.

Ara, amb dignitat, s’han de rendir a la evidència de que els seu somni no era possible tal com ja sabien d’antuvi, tal com se’ls havia dit des de moltes bandes i de moltes maneres, tal com meridianament era de manifest. Llevat dels incauts o els benaurats (beneits?) -que crèduls, llavors i potser avui encara, no se’n adonen de l’ensarronada en que els han ficat i dels frívols, cínics, que se’n foten de tot- els que tenen un mínim de discerniment veuen que s’ha arribat al cap del carrer, que el seu desig, legítim, com tant altres desitjos que hi pot haver, no és realitzable.

Però, ara, qui restitueix la dignitat de tots aquells altres conciutadans/es que van ser blasmats, callats, arraconats, injuriats, no perquè volguessin una cosa diferent, que potser també, sinó sols per dir que el camí sense sortida que havien emprès molt dignament alguns, molts, no anava enlloc?

M’han dit de tot: unionista, botifler, traïdor, feixista (quins co.....), indigne amb els meus morts i davant dels meus fills, que “ja ho trobarem”. M’ha fet callar pel carrer i al voltant d’una taula. No me’n han parlat, com si el “tema” no existís i ens estès impactant a tots i així obviàvem el problema. A mi i a molts que com jo gosàvem dir que “el Rei anava despullat”, que tot era un engany, que això no s’aguantava, que acabarien estavellant-se i estavellant-nos a tots. 

Sort que un ja és gran i té la pell endurida, a més com estava d’espectador em relliscava tot una mica. Però ja n’hi ha prou de mirar-s’ho. Cal aixecar la veu, tornar a l’arena.

La rancúnia és una mala companyia per la vida. Però les ferides hi són. Hi són en alguns tant traumàticament que s’han apuntat a reaccions impensables fa poc temps i ja veurem com se’n surten. El mal ja està fet i cal reparar-lo. No, no demanaré renuncies, que ningú renuncií a les seves idees, faltaria més. Si jo no he renunciat a les meves no he de demanar que ho facin els altres. No, no demanaré retractaments, que hi hagin retractaments, ni en públic ni en privat. No cal que ningú vagi cap cot pel carrer amb una llufa a l’esquena. No, no demanaré penitències ni avergonyiments públics, prou que portaran la processó per dins.

Per dignitat sols demanaré silenci, que callin i que tots, tots, puguem respirar i viure tranquils. I si comencem per la CCMA et altri?


3 de febrer.