24 de maig del 2022

Centenari d'Aigües de Mataró S.A.

 

Moltes vegades he dit que el dia que els veïns obrin l’aixeta i no ragi aigua o, pitjor, que tirin de la cadena i no es netegi la tassa perquè la cisterna està buida, els retrets (i renecs) dels afectats a l’Alcalde arribaran fins a quatre generacions enrere de la seva nissaga.

Per això, amb motiu del Centenari de la companyia de l’abastament d’aigua a Mataró (AMSA), vam creure convenient una conferència explicativa del ús de l’aigua del riu Ter del que tant se’n ha beneficiat la nostra ciutat.

L’aigua plou del cel i degudament recollida i aconduïda arriba a les cases i a tota mena d’establiments industrials i comercials i serveis de rec als pagesos. Després d’usada per múltiples coses, entre elles la més important en una ciutat és la de la higiene, també degudament recollida, aconduïda i tractada, va al mar per tornar a començar el cicle.

Tot aquest cercle és estratègic per a la col·lectivitat i el seu mal o deficient servei és perjudicial pel medi ambient, és a dir per tot el que hi viu, començant pels propis humans. No sé pas si les administracions, ocupades i apressades per la ciutadania en múltiples activitats i problemàtiques, li dona la importància cabdal que mereix.


Parlament a l’acte institucional del Centenari d’AMSA.

Can Palauet, 23 de maig de 2022.

 

Gràcies Sr. 1er. Tinent d’alcalde.

Bona tarda a tots vostès, assistents a aquest acte, un més amb el que volem commemorar el centenari de la nostra companyia “Aigües de Mataró S.A.”. Com a President del seu Consell d’Administració em plau donar-los la benvinguda.

El març de 1922 es constituí formalment “Aguas de Argentona a Mataró S.A.”, llavors, doncs, una empresa privada. De la seva continuïtat, amb moltes vicissituds, enguany en celebrem el centenari.

L’abastament d’aigua a les poblacions ha estat una feina cabdal des de temps immemorials. Era una feina -pel general de l’administració del comú- de vetllar per tal que arribés aigua en condicions a fonts, molins, i llocs públics. També hi havia particulars que, cuidant dels seus interessos, s’esmerçaven en disposar de pous i mines que els donessin l’aigua per satisfer les seves necessitats generalment de caire productiu.

El segle XIX veié canvis importants en el sector provocats d’una part per les transformacions econòmiques que va portar el capitalisme i d’altra per l’assumpció de les necessitats preconitzades pels “higienistes”. D’aquesta manera, al costat dels serveis tradicional que feia el comú, aparegueren empreses que , partint de fórmules associatives de l’Antic Règim, arribaren a la constitució de societats mercantils com és el cas que ara commemorem.

Tot això està molt ben explicat en el llibre que amb motiu del centenari ha editat AMSA fet per un gran coneixedors del tema a la nostra ciutat, el Sr. Rafael Montserrat Bartra.

AAMSA, empresa privada el 1922, es converteix en “mixta” (privada amb participació pública) el 1945 per la fusió (podríem dir-ne absorció?) amb el servei públic existent i al poc els capitalistes inicials són substituïts per la Caixa d’Estalvis de Mataró. Els esdeveniments meteorològics de l’any 1965 porten de cap a la segona municipalització d’AMSA (La primera va ser efímera i conseqüència de la revolució i la guerra civil del 1936-1939). L’Ajuntament compra les accions privades, és a dir AMSA continua essent una entitat mercantil però la titularitat del seu capital és públic. No serà fins a començaments de 1990 que AMSA (ja deslligada de les seves relacions amb la veïna població d’Argentona) esdevindrà el que és avui: una societat privada municipal.

És desig d’aquesta Presidència -i no dubto dels components del Consell d’administració d’AMSA- la voluntat de pervivència en el futur d’aquesta societat en el seu actual format recollint unes conclusions de la Memòria que es va redactar al 1945 per intentar assolir precisament el format empresarial en que ara es dona l’abastament d’aigua a la població de Mataró:

“Con este convenio, el Ayuntamiento de Mataró, tiene la intervención necesaria para evitar que se atropellen los intereses generales de los vecinos, en holocausto del negocio industrial, al propio tiempo al ayuntamiento le está vedado perturbar el desenvolvimiento del negocio por exigencias de tipo político o gremial.”

D’aquests cent anys de trajectòria en el serveis diu en Rafael Montserrat: “La portada de l’aigua el Ter a Mataró ha estat el fet més important de tota la nostra història com a empresa subministradora d’aigua. Sense els cabals que aquesta portada ens ha proporcionat no hauria estat possible mantenir el servei amb la quantitat, la qualitat i la garantia que requeria el desenvolupament de la nostra ciutat.”

Amb permís de la Presidència cedeixo la paraula al Sr. Joan Gaya, vell amic de treballs municipalistes sobre la qüestió que avui ens aplega, que ens parlarà de l’aprofitament de l’aigua del Ter.

Sr. Gaya, endavant.


24 de maig.