29 de juny del 2015

Canvi climàtic.

No es pot pas dir que haguem tingut primavera. Aquella estació, amb pluges, aire net i roba de mig temps, sols queda ja en el record de les generacions més grans. Sense transició, quasi, a l’estiu, amb una primera onada de calor quan encara no s’ha acabat el juny. Sequera també. No, si els pantans estan ben plens i no hi ha pas previsió de restriccions, ja que va nevar bastant a les muntanyes a l’hivern. Sort d’això, sinó ara estaríem traient els sants.

Ahir, un incident petit i casolà. La cisterna que aprofita l’aigua de la pluja que recull una part del terrat de la casa de Cabrils va fer figa. No havia passat mai. Quan l’avi Jaumet, i el pare, la varen fer, deuria ser a meitat dels anys cinquanta dels segle passat, servia per regar les feixes, dues o tres, que hi havia al costat de can Mon tot complementant l’aigua del pou. Desprès, ja en desús per aquell comès, i el pou abandonat, l’hem fet servir per regar les plantes a l’estiu i estalviar-nos la pols del pati.  Fins ahir. Bé, cal dir que la cisterna amb els anys i la falta de manteniment ha anat acumulant sediments que han minvat la seva capacitat. Però ahir, d’imprevist per nosaltres, el punt de captació de la bomba que n’extreu l’aigua va quedar en sec i va deixar de rajar. Res, sembla que aquest any no hi ha hagut les aportacions primaverals que reposessin el seu contingut, però repeteixo, això no ens havia passat mai. En aixecar les trampes per veure’n l’interior sols hi havia la presència de restes llefiscosos al fons.

L’ensurt servirà per plantejar una revisió a fons de la instal·lació, no fos pas cas que a més tingués alguna fuita, buidar-la del tot de llots i sorres, netejar-la i, no quedarà més remei per aquest estiu, d’omplir-la artificialment. Serà tota una despesa, encara que amb el temps que fa que no s’hi ha fet res (més de seixanta anys) ja deu tocar.  És allò de comptar correctament el concepte d’amortització dels actius fixes. Un bon dia t’has de replantejar fer-ho tot nou i, sense les reserves fetes, t’enfrontes a despeses sobrevingudes però necessàries si vols continuar aprofitant-ho.


29 de juny. Sant Pere.