28 d’agost del 2017

Se’ns ha mort en Joaquim Llovet.

Crec que els mataronins podem dir-ho d’aquesta manera, de sentir la seva persona com nostra. Va ser ell qui fa molts anys va establir la nostra història com a comunitat. Des dels seus orígens fins a les acaballes del segle XX, tot passat per múltiples moments de la mateixa.

La seva obra “La ciutat de Mataró”, Ed. Barcino, B-1959-1961, va ser cabdal per fixar la història de la nostra ciutat, fet que ha estat reconegut de forma unànime. Posteriorment diversos treballs van anar construint una considerable obra historiogràfica, guardonada varies vegades amb el Premi Iluro, que va culminar amb el volum “Mataró, dels orígens de la vila a la ciutat contemporània” editada per la llavors Caixa Laietana, MTR-2000. Amb posterioritat encara va guanyar un altre Premi Iluro. Amb tal motiu vaig fer una entrada que reprodueixo aquí a la que crec en aquest moment de dol que no hi he d'afegir res més.


Humil, discret, treballador, però rigorós en el seu treball com historiador, malgrat ser-ne d’una forma –diguem-ne- amateur, ja que no era la seva professió. Ens deixa la seva obra que la continuarem citant i recomanant a tots aquells que vulguin saber com hem arribat a ser el que som des dels nostres antiquíssims orígens. Els mataronins, amb reconeixement oficial o sense –fet que sempre va rebutjar- hem de donar-li les gràcies, Sr. Llovet, i recordar-lo.



28 d’agost.