20 de novembre del 2018

Viatge de tardor 2018: La Champagne.


Tornem a França, a La Champagne. Alguns elements van determinar la decisió del viatge d’aquest any:



Evidentment les ganes de conèixer la zona d’origen dels escumosos, el  veritable xampany, que a la tardor desprès de la verema –com totes les zones de vinya- oferiria uns paisatges esplèndids de color com així va resultar, encara que no va ser fàcil aconseguir una entrada a les caves en les dates que hi anàvem. Sembla que hi ha molta demanda. Val a dir que, pels que no som entesos en el tast, no hi vam saber trobar la relació qualitat/preu en el xampany que se’n va oferir de beure.

La possibilitat de veure una de les meravelles de l’art gòtic, la catedral de Reims, lloc de coronació dels Reis de França, le Sacre du Roi. Reconstruïda, evidentment, desprès dels desastres de la Primera Guerra Mundial en que la ciutat va estar en primera línia de la batalla durant els quatre anys que durà i que va resultar anorreada en el 80%. Refeta en part important –el sostre- mercès a la generositat filantròpica de milionaris americans.

Aquí, la tercera motivació del viatge. En el centenari de l’armistici que va posar fi a la sagnant guerra, el 1918, veure –mitomania meva- algun dels llocs emblemàtics del desastre. El front occidental europeu va ser molt llarg i Reims quedava al centre, Verdun a la seva dreta i Compiègne a la seva esquerra, però al voltant de Reims es van lliurar les dues batalles del Marne, el 1914 i la final del 1918. Arreu hi ha museus i elements commemoratius de l’esdeveniment que en la distància del temps transcorregut ja  formen part del paisatge que sols ara la revifalla de la commemoració del centenari els fa més presents.

Una sèrie de vicissituds de salut van minvar els components habituals de l’expedició i també en el transcurs de la mateixa. Vam patir calor, molta calor. Anàvem preparats per un temps tardoral i ens va sobrar roba. A aquestes alçades d’any al nord de França tenir, que no gaudir, la mateixa temperatura que a casa no és normal.


Detall d’un dels vitralls que va fer Marc Chagall per la catedral de Reims. 1974.
Carles VII coronat en presència de Joana d’Arc.


20 de novembre.