2 de novembre del 2020

De la pandèmia. Més.

 


L’amic Ramon Manent m’envia una foto de la làpida que recorda al Dr. Alexander Fleming a Mataró, a la plaça que porta el seu nom. Més que una plaça és una cruïlla de carrers que quan de se li va donar el nom era excèntrica completament: el Camí Ral, de quan era encara una carretera nacional, amb les Rondes de la ciutat, de quan allà s’acabava la trama urbana planejada al darrer terç del segle XIX. Està enganxada a la paret del que fou edifici de la fàbrica de can Torrellas, “Hijos de Jaime Torrellas S.A., Calcetines Bebé”, al davant de la primera gasolinera moderna de la ciutat, la Discosa, encara avui en funcionament amb un altre nom i un altre format. Al darrera, per la carretera cap a Barcelona, venia la casa vermella i la sènia d’en Cabot dels porcs, avui el polígon industrial Balançó i Boter amb els jutjats nous i la plaça Tomás y Valiente.

El nom de la plaça -i segurament la col·locació de la làpida- són del 1955, l’any de la mort de l’eminent bacteriòleg escocès que va rebre el premi Nobel de Medecina pel seu descobriment de la Penicil·lina i en reconeixement ciutadà a la seva contribució científica que va ser importantíssima per l’avenç sanitari de la societat. Avui aquell indret queda en el nou “cardo” (NO-SE) de la ciutat que va de l’estació del tren de Rodalies a l’Hospital de la carretera de Cirera.

Potser encara és aviat, massa aviat, però haurem de pensar en buscar un indret (que tornarà a ser excèntric) per homenatjar als que ens treguin de la pandèmia del coronavirus (els científics i polítics que se’ls creguin) perquè la ciutat en tingui un record perenne com és el de la làpida dedicada al Dr. Fleming que conté un excel·lent medalló fet per en Jordi Arenas de qui ara es commemora el centenari del seu naixement.

Un article divulgatiu sobre els avenços en la lluita contra les epidèmies: https://www.eldiario.es/sociedad/innovaciones-nacidas-desgracia-legado-dejo-epidemia_1_6208696.html



Dos llibres: El primer, tot un clàssic. Carlo M. Cipolla: Quien rompió las rejas de Montelupo Muchnik ed. M-1984. Sobre una epidèmia de còlera a un petit poble italià, segle XVII. Em va agradar molt quan el vaig llegir fa molts anys i ara ho he recordat. Qui m’ho havia de dir! Hauré de veure on el tinc entaforat, buscar-lo i tornar a tenir-lo a la vista.





L’altra, recent. Acaba de sortir i no n’he vist gaires recensions encara: José Enrique Ruiz-Domènc, El día después de las grandes epidèmias”. Ed Taurus, M-2020. És un llibre curt, però molt interessant, no tant pel que va passar abans i torna a passa ara, sinó pel que va comportar desprès i el que podria passar, o hauria de passar, ara també després. Encara no el guardaré, correrà per la taula i me’l tornaré a llegir amb tranquil·litat i subratllant-lo com vaig fer amb el d’en Kristev.


2 de novembre, el Dia dels Morts (en cristià, dels Fidels Difunts. Els que no són fidels...)

1 comentari:

Sobre qui escriu. ha dit...

No trobo el llibre d'en Cipolla per enlloc. El devia donar.