1 de setembre del 2022

Tres frases de la darrera d’en Brunetti.

 


Interessant. Crec que Donna Leon ha tornat a trobar el to i ens presenta un cas poc policial, més d’indagació de la condició humana i les seves misèries. “Dad y se os dará”, Seix Barral, B-2022.

La ciutat de la llacuna es va recuperant de la Covid, la vida reprèn amb les seves vicissituds. Les malalties mentals dels grans. Les debilitats, també mentals, dels que encara no ho són. Les trafiques monetàries i  fiscals dels que les poden fer. Els dubtes dels que hi han de lluitar. Els viaranys que han de transitar els que volen desentrellar el que passa. La impotència, com en altres episodis de la sèrie, per cloure d’una manera justa el tema. Les connivències, les conxorxes, els artificis, els entrebancs, els enganys del funcionament  de les coses.

Surt menys la família del comissari, més la de la seva pròpia ascendència, i és clau la companyonia dels seus col·laboradors més fidels amb canvis de papers. Més persones, diverses, del seu paisatge que aquest pròpiament dit sempre omnipresent en les anades i vingudes del  comissari Brunetti.

“Los chips leen documentos; los amigos intentan leerte el corazón.”

“Pero los artistas, como había concluido hacía ya tiempo, eran como los políticos: les interesaba más la elegancia de la verdad que la verdad en sí misma.”

“Pensó en una cosa que Séneca había escrito en una de sus cartas, en la que advertía que hasta que empezamos a prescindir de las cosas no somos conscientes de lo innecesarias que eran”.

1 de setembre.