30 de maig de 2013

El futur.


El futuro es un país extraño”, titula el professor Josep Fontana el seu darrer llibre. (ed. Pasado&Presente, B-2013).
Si a Lugano II,  Susan George obria amb una cita de Warren Buffet que deia que en l’actual lluita de classes els rics estaven guanyant, Fontana inclou una cita semblant de Frances Fox Piven  que diu que els USA estava mantenint una guerra de la que no en parlen els diaris ni la televisió: una guerra contra els pobres.
Déu ni do la base documental en que basa el seu text el professor Fontana, per unes 150 pàgines de text, més de 60 pàgines d’atapeïda lletra menuda per aposentar-lo. El  petit llibre, en comparació amb “Por el bien del Imperio”, continua aquest a tall d’una actualització dels darrers esdeveniments. El subtítol ja ho aclareix “Una reflexión sobre la crisis social de comienzos del siglo XXI”. Des dels USA, en el cor de l’Imperi i amb les seves derives d’actuació capitalista a les perifèries i de les reaccions: reformistes o de resistència i protesta allà o arreu, com la Vía Campesina.
“El de comienzo del siglo XXI es un mundo con muchas frustracions y mucho rencor acumulados, que pueden prender en el momento más inesperado. La capacidad de tolerar el sufrimiento no es il·limitada y las asíntotas del poder capitalista pueden estar efectivamente llegando al límite.
La tarea más importante a que debemos enfrentarnos es la de inventar un mundo nuevo que pueda ir reemplazando el actual, que tiene sus horas contadas.”
 
30 de maig.