6 de maig del 2013

Esquitxats.



No, no. Ara no es tracta de fixar-se en la imatge, espectacular per cert, de Beyoncé. Cal centrar-se en el preu de la peça de roba anunciada: 4,95€. Sí, és una peça petiteta, poca roba, però hi ha tota la feina de fer-la, de distribuir-la, de comercialitzar-la. Costos i beneficis en cada etapa del procés. Quan representa de ma d’obra, de treball, cada una d’aquestes fases? Quantes gotes de vida dels morts i ferits de l’ensorrament de la fàbrica de Bangladesh ens esquitxen? Quantes llàgrimes d’aquesta pobre gent estem disposats a suportar inconscientment o insensiblement sobre nostre?
 
L’anunci ocupa tota la pàgina del darrera de la revista de moda del mateix diari que l’endemà publicava a la doble pàgina un ampli reportatge sobre les condicions de treball a determinats països. El mateix diumenge, a la televisió, entre mig del programa “Salvados”, s’emetia un anunci de la mateixa cadena de roba que ven el bikini a 4,95€.
 
Per cert, estic intrigat del canvi de l’editorial que publicava els llibres de Susan George. El darrer publicat aquí, “El informe Lugano II”, ja no s’ha publicat per Intermón Oxfam- Icaria Ed., sinó per Deusto que es un segell editorial de Planeta.
 
6 de maig.