22 de juny del 2013

Crònica.




Crònica periodística ben detallada del que ens està passant: “¿Cataluña independiente?”, Xavier Vidal-Folch, Los libros de la Catarata & Fundación Alternativas, M-2013. Poques coses es poden objectar de la seriositat de l’autor de trajectòria reconeguda que es manifesta un cop més  en aquest treball.

 La cosa no ve d’ara, comença: “Abans d’ahir”. Continua amb la descripció de les dades certes que es coneixen: “Què pensen els catalans?”. Descabdella les causes que han portar la situació fins aquí, i descriu, ben recolzat documentalment, l’accelerat (o vertiginós) procés dels dos darrers anys, sense oblidar-se d’algunes poc ressaltades “Reaccions espanyoles”, per acabar –subjectivament pessimista- el capítol de conclusions:
“Sin embargo, de los tres escenarios posibles, la celebración de un referèndum tras mediar un acuerdo, sobre la pauta britànica; la renegociación del pacto constitucional en una orientación federal; y el choque de trenes entre dos nacionalismes inversos, no se había descartado la mayor probabilidad –o al menos, la significativa verosimilitud- de este último, el peor de todos ellos.”
Que el llibre sigui en castellà i que els editors siguin madrilenys és tota una indicació de la voluntat pedagògica d’ambdós (autor i editors) de donar elements més enllà de casa nostra per ajudar a entre el tema. El llibre, just acabat de presentar-se a Barcelona, es presentarà a Madrid dimarts que ve a la Blanquerna.
21 de juny.