17 de juny del 2022

En el dia de la jubilació d'en Pep Canal.

Avui, havent arribat a l’edat reglamentaria pel seu estatus, s’ha jubilat com a funcionari públic en Pep Canal. Tot una munió de companys i amics de treball i de vida l’han acompanyat aquest migdia sota la calor abassegadora d’aquests dies a l’era de Can Xalant (ara Can Boet)

Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca,

Has de pregar que el camí sigui llarg,

Ple d’aventures, ple de coneixences.

Tinc en orgull haver convençut a un jove economista a adreçar-se cap a la gestió a l’administració pública. Al entrar a l’Ajuntament, les noves corporacions democràtiques, al 1979, vam veure la seva misèria en recursos humans, especialment tècnics de tota mena. Explicar-los faria tot un anecdotari. Calia que gent jove amb preparació pensés que allà podia haver-hi feina per ells. En Pep Canal va ser dels primers que vaig convèncer. Desprès en vindrien molts més, no tants, però, com segurament es necessitaven i ens hagués agradat.

Des de l’any 80 a l’administració local, un temps a Santa Coloma de Gramenet, la majoria a Mataró, en càrrecs de responsabilitat a l’administració de l’administració local, compaginant-ho amb acumulacions  a alguns altres ajuntament, en aquest cas de mida més reduïda.

La gran interventora Ángela Acín, al seu pas notori per l’Ajuntament de Mataró, el va ensarronar -així m’ho ha explicat en Pep- a fer les oposicions a Interventor municipal que es va treure. Quan vam començar als ajuntaments democràtics, encara per llei, els “cuerpos nacionales" (en dèiem “cuervos nacionales”) eren el Secretari, l’Interventor, el Tresorer, ... i el Director de la Banda de Música. Sort n’ha tingut l’Ajuntament de Mataró, especialment en el darrers mandats electorals de tenir al timó de l’economia de la seva administració a una persona com en Pep, preparada i amb principis.

Paral·lelament ha estat el cervell de l’administració de la seva formació política que algun maldecap més li ha portat.

És coneguda, per notòria, la nostra discrepància -poc accentuada- en temes polítics. No és tant coneguda la nostra afinitat, però també les nostres desavinences, en temes de hisenda local en els que hem coincidint durant tants anys. Darrerament, jo ja passiu, vam tornar a coincidir al consell d’administració d’AMSA, ell en aquella figura -per mi un xic estranya- de delegat de l’Ajuntament al Consell, però que la seva aportació ha estat sempre molt positiva i en algun moment -la recompra d’accions de MESSA en mans de Naturgy- decisiva i cabdal.

 Ara deixa la cova de Polifem i continua la navegació cap a Ítaca, li queda camí.

Sempre tingues al cor la idea d’Ítaca.

Has d’arribar-hi, és el teu destí.

Però no forcis gens la travessia.

És preferible que duri molts anys

I que ja siguis vell quan fondegis l’illa,

ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí.

 

Bon viatge en la teva nova singladura, Pep, i moltes gràcies pel teu treball.

17 de juny.