27 d’octubre del 2018

Les bases generacionals del “procés”.



“A Catalunya s’apropa el moment de les rectificacions, que no seran col·lectives: ens equivoquem en grup i corregim en solitari. El problema que es plantejarà serà el d’una generació fascinada pel miratge de l’independentisme, pel magma emotiu de l’identitarisme,  l’excitació èpica de les grans manifestacions,  l’odi antagònic estimulat pels  nacionalismes,  la simplificació telegràfica dels missatges, el maniqueisme  primitiu i ofensiu de les xarxes. Ho han viscut com un panorama únic, sense altres referents, sense altra memòria. És el medi natural on han fet les primeres passes, s’han polititzat, s’han construït com a ciutadans. Per ells, una altra opció serà difícil, desconcertant, potser traumàtica. No n’hi haurà prou amb les lliçons de la realitat,  amb el progrés dels  nous projectes. En una societat esquerdada per motius de llengua i de sentiments d’identitat, amb una política escindida entre ungits i excomunicats per un nacionalisme i per  l’altre, serà vitalment indispensable el coratge de la concòrdia.”

Però es deixa, que no crec oblidi –parla d’una part, d’una generació, només-, a tot un altre gruix de la societat que descriu també magistralment l’Enric Juliana al pròleg del llibre de la Lola Garcia, “El naufragio”:
“Hay más significantes. Un marco de politización intensiva de gentes que han vivido los años del bienestar considerablemente alejados de la política. Un ámbito de socialización y fraternidad: ahí está el álbum de fotos de las gigantescas manifestaciones de los últimos ocho años. Una segunda juventud para miles de persones mayores de sesenta años que han encontrado en la militancia independentista un lugar en el mundo.
... Un proyecto. Una ilusión. Una fantasía.”
Tant d’una cosa, la generació jove de la que parla l’Obiols, com l’altra, la de les generacions aposentades més grans de que parla en Juliana molts en podem donar fe directa i personalment. I de les seves conseqüències. 
Les paraules de Manuel Azaña a l’Ajuntament de Barcelona el 1938 “Paz, piedad y perdón” no sé pas si avui encara estan per assolir malgrat l’esforç, el gran esforç, del 78. El coratge de la concòrdia haurà de ser llarg i sostingut en el temps.

27 d’octubre.