27 de novembre del 2012

L’enterrament de la Caixa Laietana.


Avui es pot donar per formalment i definitivament desapareguda la Caixa d’Estalvis Laietana de Mataró. Fundada el 1865 per Josep García Oliver, amb tot una llarga, doncs, trajectòria en l’àmbit social i econòmic mataroní primer i més endavant més enllà, ha estat una víctima més dels esclats de les bombolles financeres i immobiliàries que han ocorregut en els darrers anys a casa nostra. Les responsabilitats, per acció o omissió, d’aquest trist final són repartides, variades, múltiples i diverses, com a totes les entitats que els ha ocorregut el mateix. No hem d’oblidar que en poc temps han desaparegut a Catalunya nou de les deu Caixes d’estalvi que hi havia. Algun dia se’n escriurà la història.
 
La llei 9/2012  de 25 de juliol de la Generalitat de Catalunya ja preveia la conversió de les Caixes intervingudes per l’Estat en Fundacions especials. La Llei, també, 9/2012 de 14 de novembre del Govern central afegeix que aquella conversió ja no la farien els òrgans que encara existien (Assemblea General, Consell, President), sinó una gestora anomenada per la Generalitat. Avui a sortit al DOGC el nomenament i composició d’aquesta en el que sols hi ha un membre, realment figuratiu, de l’antiga Caixa. Aquesta gestora serà la liquidadora de l’entitat d’estalvi, financera, i recollir les seves restes per veure què se’n pot fer. Suposo que també s’haurà de plantejar les relacions amb la Fundació Laietana que va sorgir de l’antiga Caixa que era qui la nodria d’ingressos.
 
Aquest fet ha coincidit, suposo de circumstancialment, amb l’arribada avui a casa de la nova targeta de crèdit de Bankia ( de color verd) que substitueix a la que fins ara teníem de la Caixa Laietana (de color blau marí). Tot un símbol, encara que ... no sé pas si per gaire temps. Anticipa també el proper, gradual i progressiu canvi del nostre paisatge urbà on els rètols i indicatius de la Caixa Laietana que ens han acompanyat molts anys també aniran desapareixen.
 
27 de novembre.