14 de novembre del 2012

More on. Seguir endavant.


Sí, clar, havia d’anar a raure a llegir un llibre que em sembla que és de referència per tots aquells que han tingut un ensurt cardiovascular. “La ciencia de la salud” Valentín Fuster, (Mis consejos para una vida sana, con la colaboración de Josep Corbella). Ed. Planeta B-2011, 4a. Reimpresión.
 
Bé, desprès de llegir-lo, crec que potser m’hauria haver estat de referència molt abans, quan vaig ser advertit fa alguns anys que tenia possibilitats de risc, encara que com que no eren massa cridaneres no hi vaig prestar gaire atenció. També penso que, més enllà de tenir o no algun risc, els consells per una vida sana i el coneixement del que ens pot passar en la nostra salut segons la (mala) vida que portem haurien de ser motiu d’atenció generalitzada. Segurament ens estalviaríem moltes sorpreses i posteriors maldecaps. El recomano vivament. El deixaré a la capçalera, a mà.
 
No hi ha secrets ni receptes espectaculars ni noves: “...todos estos problemas tan diversos y tan complejos confluyen en una misma solución: dieta sana, actividad física y no fumar. Sólo estos tres consejos básicos, nada más. Es algo tan simple que sorprende que haya tantas personas que los ignoren.” Desprès, amb aquesta prescripció, segurs que els controls mèdics, especialment del pes, del colesterol (el bo i el dolent) i de la tensió arterial sortiran bé, sense que calgui preocupar-se.
 
Tres actituds desprès d’un accident cardiovascular: La positiva. Ha estat un advertiment i cal corregir tal com anàvem. La depressiva. Sentir-se colpit sense saber massa perquè i pensar lo difícil que serà a partir d’ara. La temorosa. La por a que es pugi repetir l’ensurt i no atrevir-se a portar una vida normal.

 

Res, res, a agafar la positiva. More on! Endavant! No m’ha de ser especialment difícil. No he estat fumador: Pas problème de ce côté! Sóc cicloturista, amb carnet federatiu i tot: No, si ara resultarà que els 2.000 km/any seran pocs. Sols hauré de controlar bé el xic de golafreria que he tingut fins ara: Si cal fer dieta sana, cal fer-la. Tot plegat, quan els controls ho permetin, si algun dia faig una transgressió (continguda) serà festa grossa.
 
14 de novembre.