30 de setembre del 2015

Per especular (amb base).

A partir del resultat (provisional) publicat oficialment de les eleccions del passat diumenge a Mataró http://resultats.parlament2015.cat/09AU/DAU0908912199_L2.htm?d=3922
m’he entretingut a elaborar un quadre per fer-ne una presentació i a partir d’aquí fer la meva interpretació.

El que m’interessava veure no era tant qui ha quedat primer (que no guanyar, ja que en política això és una altra cosa, no una classificació de futbol) i en quin ordre  havien quedat les candidatures presentades (les més rellevants), quin percentatges havien tret de vots i quants, això ja està als mitjans, sinó comparar que ha passat en valors absoluts entre les darreres eleccions autonòmiques del 2012 i les d’ara el 2015.

Era d’esperar que desprès de la tensió que sembla que viu la societat catalana per la seva situació política es notés alguna cosa notable en el resultat electoral. Bé, aquí hi ha el quadre de les dades elaborades i a continuació un gràfic que expressa la variació dels valors absoluts, és a dir en nombre de vots, ocorreguda. Cal dir que per poder fer les degudes comparacions m’he permès algunes hipòtesis que no són altres que les s’estan fent als mitjans de comunicació: l’agregació del vot del CDC i ERC en les dues conteses, l’assimilació del vots d’ICV al 2012 a CSQEP ara, i la desconsideració de les candidatures marginals i irrellevants.





Més possibles electors, descens fort de l’abstenció -sumant aquestes dues coses, augment del nombre de votants en un 12,7%, més de 7500 votants més que la darrera vegada-, desaparició de PxC i presència d’UDC ara per separat, baixada de les candidatures marginals (amb la curiosa excepció del PACMA, els pro animalistes, que augmenten de 326 vots a 564, un 73%), descens considerable dels vots nuls i en blanc..., i ja en l’àmbit dels que han obtingut a nivell general representació parlamentària, doncs el gràfic és prou expressiu: Pujada considerable de C’s i notable també de les CUP (els extrems del "procés"?), lleugeríssims augments de JpS, PSC, CSQEP, i descens notable del PP.


A partir d’aquí una primera i ja molt explicada constatació: els que han fet el pic, repic i repicó són els de C’s que s’han presentat a la plaça cridant ben fort la seva presència. Eren les eleccions del Sí i s’ha presentat el No. Per tenir-ho en consideració d’ara en endavant. Serà sols un crit d’atenció que cal prendre en compte o s’afermarà una alternativa, o contrapart, que fins ara estava somorta? Ja ho anirem veien, però em sembla que la guerra està servida.

30 de setembre