3 de setembre del 2012

Atenció amb els nous tipus d’IVA.


Ahir, 1 de setembre, varen entrar en vigor els nous tipus de l’IVA acordats pel Govern i ratificats per Les Corts. Més enllà, o més ençà, de les motivacions i dels seus possibles resultats, sobradament explicades, debatudes i discutides aquests dies, cal estar amatents a quina serà l’aplicació pràctica que es farà de l’augment per saber-ne l’afectació concreta que tindrà pels consumidors finals. Hi ha comerciants que han anunciat que no traslladarien l’augment en els preus finals carregant-lo contra els seus beneficis, de moment, fins que puguin. N’hi que, es diu, han apujat els preus ja des que es va anunciar l’increment i que ara, com que ja l’han repercutit, mantindran els preus finals. N’hi ha que els augmentaran corresponentment, o sense correspondre.
 
Vejam: Si ho he entès bé, el tallat (cafè-tallat) que em prenc alguns matins en algun bar, granja o similar (ara ja te’l serveixen fins i tot a les forneries), me’n cobren 1,10€. Com que la provisió del servei d’aquest bé a la barra o a la taula està gravat al tipus reduït, com els d’hostaleria, passa del 8% al 10%. És adir, el que fins ara costava 1,10€ degut al seu cost 100 més 8 d’IVA (108), ara passarà a 100 més 10 d’IVA (110), el que representa que si se’m trasllada l’increment passarà a costar en total 1,12€, dos cèntims més.
 
Veurem, doncs, quin preu em cobraran demà. Potser ens mantindran l’antic, o potser n’aplicaran un de nou. D’aquesta quantia calculada, o d’una altra. Veurem.
 
Arran de l’anterior apujada d’aquest impost pel juliol del 2010 ja vaig fer observacions semblants. Llavors el cafè de Madrid costava 1,20€. Ara, el tallat a Mataró, 1,10€.
 
2 de setembre.