13 de juliol del 2013

La possibilitat de la insurrecció.


Algú ja en parla obertament de que és possible.  En Quim Coll ho està plantejant. Desconec, ja que no els segueixo, el que diuen els mitjans radicalment independentistes. Suposo que alguna cosa semblant deuen plantejar. No crec pas que tots siguin uns il·lusos. Si anem, com sembla, al xoc de trens, quina sortida pot donar-se? És evident que la màquina de l’Estat espanyol (aquí sí, Estat espanyol) és molt més poderosa en termes de força que la màquina sobiranista catalana, pobreta ella amb els mossos d’esquadra amb espardenyes. No es de descartar la sortida de l' Artur Mas del Palau de la Generalitat, altra volta com en Companys el 34, camí de l’ Uruguay.
Però com molt bé diu en Coll “... los políticos y los partidos no son los únicos actores en el tablero catalán, pues la presión del entramado asociativo es enorme ...”. Com rebentarà, si rebenta, el sentiment de la ciutadania enfervorida i com es canalitzarà, si es pot canalitzar, l’explosió de la seva indignació? Fan malament els de Madrid, principalment el Govern d’Espanya, de mirar-s’ho displicentment. És evident que poca força (força bruta) poden oposar els catalans independentistes, però sí que poden organitzar variades manifestacions de protesta (de baixa intensitat, en diríem), no sé pas si gaire perdurables, que poden comportar un desori  considerable.
Sols cal donar un tombs pels carrers per veure l’estat de la mobilització existent (aprofiteu ara les festes majors per observar-ho); llegir o escoltar els mitjans mediàtics obertament pro llençats a fons; ficar-se en alguns fòrums d’opinió d’encebellats per veure el nivell d’exaltació que s’hi dóna. Hi ha militància pel tema, hi ha convenciment; no sé si hi ha molta predisposició a la revolta, crec que encara no està gaire interioritzada la possibilitat de la mateixa. Però és un tema que cal tenir present. Per algun lloc ha de sortir l’energia acumulada  que té moltes possibilitat de trobar-se encastada  al final d’ un carreró sense sortida. Gran responsabilitat la dels conductors del ramat, gran angoixa per molts ciutadans i ciutadanes.


El Roto a El País, 9-07-13.
 
13 de juliol.