20 de juliol del 2013

Quaderns de viatge.


“La sombra avanza por la esfera del reloj de sol. En el espeso aire otoñal, Senlis duerme como un estanque cubierto de lentejas de agua.
Hay que continuar. De camino a la estación, dejo atrás la vieja iglesia de San Pedro y la de San Frambourg, que se empezaron a construir a caballo de los siglos XI y XII. Hoy en día están cerradas.
 
En la primera hay un mercado, en la segunda, un garaje. Un país rico, el de los franceses.”
Zbigniew Herbert: “Un bárbaro en el jardín”. Ed. Acantilado, B-2010.
Una crítica, que vaig llegir ja no recordo a on, de la darrera obra de Zbigniew Herbert publicada aquí: “El laberinto junto al mar”, Acantilado B-2013, que tracta de les illes gregues em va donar a conèixer aquest autor polonès del que, com en tantes altres persones i coses, no en sabia res. Contribuïa a la il·lusió de preparar-me per intentar tornar a viatjar a aquells indrets que em van deixar bons records. Els inicis de la nostra civilització, els déus, l’èpica, la literatura i l’art, la política, l’espai, el sol, el mar,… , tot aquí al costat, a la Mediterrània. Segur que hi tornaré: les illes jòniques, Ìtaca, el retorn d’Ulisses; Creta i els minoics; menjar un peix a la brasa sota un emparrat arran de la platja,...
Bé, aquest llibre encara està per llegir ja que altres obres i altres indrets han captat la meva atenció.
Aquests mena d’assaigs, a tall de quaderns de viatge o de guies d’exposició, van molt bé per preparar sortides que vols fer algun dia, o que potser no faràs mai però sí que ja tindràs al cap amb les imatges que te’n has fet a través de la seva lectura.
 
 
20 de juliol.