24 de desembre del 2011

Tancament de caixes, o mal Govern?

El Conseller d’Economia del Govern de la Generalitat de Catalunya ja no sap què fer per arribar a fi de mes. Sembla que van molt curts de tresoreria. Sorprenent, oi?

Totes les administracions, i empreses, no sé pas si molts particulars també, fan les seves previsions de pagaments mensuals de forma que disposin de liquiditat suficient per fer front al pagaments coneguts, les nòmines dels treballadors primer que tot. A la Generalitat se li han escapat les previsions. La clau sembla estar, diuen, en uns pagaments pendents des de l’Administració central de l’Estat (Madrid) que estaven previstos que arribessin i no han arribat. Ja tenim “casus belli”. Com van dir sense cap rubor els presentadors del Telenotícies de TV3: “l’Estat espanyol” (sic) incompleix amb la Catalunya”. Una darrera mala jugada d’en ZP.

En aquesta situació a la desesperada, el Conseller Mas Colell ja ho ha fet tot: endarrerir la paga de Nadal als funcionaris, treure’ls-hi de la paga mensual de desembre la retenció de l’IRPF de la que no els ha pagat (les varies excuses que s’han donat per aquest fet són de lo més pintoresques), no pagar la Seguretat Social (se suposa que la quota patronal, seria molt gros que tampoc es pagués la quota descomptada dels treballadors); endarrerir pagaments a proveïdors… “És un tancament de caixes provisional”. Paraules gruixudes, les del Conseller. Vés per on, anava per Nobel d’Economia quan era professor als EUA i ara administrant la misèria d’una administració de segona.

I surt la bandera: “Madrid, l’Estat, no compleix altre cop els seus compromisos amb Catalunya!!” Els corifeus nacionalistes ja tenen material pel greuge a dojo. Els mitjans “nostrats”, i no tant, també tenen llenya per atiar el foc de la causa sagrada. “Catunya, Catunya!! Ens maltracten. Els “sociates” abans d’anar-se’n ens tornen a donar un cop traïdor!”

Un ocellet que coneix força bé el funcionament de l’Administració pública em dona una altra versió. Sí, hi han 759 milions d’€ reconeguts des de temps (sembla que de finals del primer trimestre d’aquest any) pendents de pagar. Que la Generalitat comptava cobrar-los abans de finals d’any, però… També sembla que ningú va moure els papers per cobrar-los. Sí, corresponen a l’addicional tercera del nou Estatut (aquell tan blasmat per alguns) però s’han de justificar. La màquina administrativa no funciona sols a cops de titulars de diari. S’ha de fer justificants de la inversió realitzada, S’han de tramitar els corresponents expedients i sembla que el traspàs de gestionar aquestes temes des del Departament d’Economia a Presidència no és pas que hagi anar gaire bé pel que fa a l’eficiència administrativa, i el més calent a l’aigüera. Evidentment, a “Madrit”, els funcionaris que han d’afluixar la mosca demanen la documentació pertinent i com que aquesta no hi és no fan les corresponents transferències. En ple traspàs de poders, en canviar el Govern de l’Estat, ¿Hi ha cap funcionari que s’arrisqui a prendre certes decisions pel seu compte? Ah!, però, ¿i els polítics? Quin polítics? Els que se’n estaven anant? I perquè ho haurien de fer? Perquè se’ls digui el nom del porc? Que son iguals els uns que els altres? Ja us ho fareu!, devien pensar. No sou tant amics amb els del PP?, doncs, ells ja us ho arreglaran!

Mentre tant, qui rep són els funcionaris i treballadors públics. Però aquest desgavell propi ens ha permès aixecar ben alt la bandera del victimisme i del greuge, enredant a la ciutadania.


Perquè l’oposició no ho denuncia? Per incompetència? Per por a quedar com a mals patriotes? País, ...


24 de desembre.