14 de març del 2012

Desbloquejar.

A qualsevol llibreria ben assortida, a l’espai d’economia, hi ha una bona pila de llibres que tracten de l’actual crisi, de “La Gran Recessió”, com ja se l’anomena. Des del darrer de Niño Becerra, que ensenya i predica a Barcelona, al del sudcoreà Ha-Joon Chang, professor a Cambridge, passant pel de Dani Rodrik, de Harvard, o el darrer també de Joaquín Estefanía que exerceix el seu mestratge publicista a El País, i molts més.

En va cridar l’atenció, ja amb alguns a la mà per comprar, un opuscle d’en Jordi Sevilla: “Para desbloquear España”, publicat just a l’acabament de la legislatura anterior, a punt de les darreres eleccions i dirigit, llavors, al futur President del Govern. El vaig afegir a la pila.

Es llegeix molt ràpidament. En destaco dues de les moltes idees que proposa el pamflet: La primera és el diferent tractament que s’ha fet a Espanya de les entitats financeres, protegint-les mentre es sotmet a la societat a un dur ajustament, quan a altres indrets s’ha fet al revés. Prova del pes i del control que aquestes entitats tenen sobre les nostres institucions. La segona, la necessitat d’un gran acord polític per superar la situació que comportaria una gran reforma de la forma de fer política a Espanya. Per entremig, alguna idea que ja ve expressant des de fa temps com la revisió del finançament del sistema de pensions complementant l’actual amb una Contribució Social Generalitzada vinculada a la riquesa, idea que em sembla molt interessant.

14 de març.