16 de novembre del 2011

L’estancament. Darrera foto.

Avui s’ha publicat la nota de premsa de l’INE sobre el creixement del 3er. Trimestre d’enguany. La foto mostra l’estancament de l’evolució de l’economia espanyola en el darrer trimestre, que recull una època bona com és l’estiu (pel turisme).

El que també mostra la foto és que el conjunt de les economies d’Europa, tant les que estan a l’euro com les del conjunt de l’U.E., registren una caiguda. D’un creixement acumulat del 1,7%, baixen al 1,4%, pel que es redueix la diferència que ens separa encara. No hi ha per fer grans esgarips entre l’1,4% i el 0,8%, si a més hi ajuntem les tendències. Ningú se’n està sortint.

D’acord amb aquesta situació europea és lògic que es redueixi l’aportació del sector exterior al nostre creixement (el 70% de les nostres exportacions van a aquesta àrea) i que la lleugera millora (és menys negativa) que es produeix de la demanda interna “salva els mobles” impedint al menys la caiguda. Estem en el replà, en el “descansillo”.




Ridícula la presentació de la nota a TV3. Dades de “l’Institut d’Estadística”, menjant-se la N de nacional, innombrable. Clar, per ells sols hi ha una Nació, la “Nostra”. Ah!, quanta llana!, igual que els altres.

16 de novembre.