24 de novembre del 2011

També Alemanya? Clar!!

Avui els “mercats” s’han atrevit també amb el deute sobirà alemany. Un pessic –no han comprat tot el que han posat a subhasta- perquè no pensessin pas que tot aquest tema no va gens amb ells.

¿Quin és el volum del deute públic en circulació dels 27 països de la Unió Europea? Doncs segons dades d’Eurostat, a finals del 2on. Semestre de 2011, sumava res menys que 10.125.117 milions d’euros. Posem-ho amb el número sencer: 10.125.117.000.000,- €. Com que molts ja som grans i tenim el record de comptar amb les velles pessetes, traduïm-ho al passat no tant llunyà: 1.687.519.500.000.000,- pessetes de les d’abans!

Això és el que Europa, la U.E., deu. Nois, que fort!! Guapos, llestos, ben alimentats, aparentment rics,… però endeutats fins el coll!!

Algú creu que això es podrà pagar mai? Ah, però, s’ha de pagar? Home, a veure!, i amb interessos, com qualsevol préstec. O és que els que deixen aquestes magnituds estratosfèriques de diners no són agents econòmics normals i corrents amb les regles de funcionament que incloent una retribució pels seus préstecs (els interessos) i l’expectativa de recuperar en el seu moment de venciment el que han deixat? Estem mútuament, i monumentalment, entrapats i atrapats els uns i els altres. A tornar a llegir el clàssic: “Carlos V y sus banqueros”

El quadre de l’endeutament és el següent:



 Font: Elaboració pròpia a partir de dades d’Eurostat. Les dades del deute són en milions d'euros.

Cal fixar-se en algunes coses (ja ha quedat dit el volum total: més de 10 bilions d’euros)

Els cinc països més importants: Alemanya, França, Itàlia, Regne Unit i Espanya acumulen el 75% del total d’aquest deute, mentre que la suma de la seva població sols és del 62,9% del total. Espanya sols té el 7%. Els intervinguts Grècia, Portugal i Irlanda, tots tres plegats, el 6,74%, menys que nosaltres.

Ara, si repartim aquest deute entre els habitants, quant toca per cap? De promig, uns 20.148,69 € per cadascú. Però al alemanys del seu deute els tocaria 25.104,- €; als italians 31.365,- €; als francesos 26.011,- €; als anglesos 21.084,- €; als espanyols 15.227,- €, la xifra més baixa (¡Solbes! ¡Solbes!). Els grecs quasi bé el doble que nosaltres.

Sí, nosaltres haurem de fer ajustaments, especialment per no incrementar més, amb més dèficits, aquest endeutament que ara tenim. Haurem de fer unes administracions públiques més reduïdes, o demanar més als contribuents. Haurem de tenir el que puguem, o vulguem, pagar. De la mida que puguem, o vulguem, pagar. I tots els nostres veïns i companys de ruta, també. També.

I, algun dia, haurem de tornar el que devem, i mentre tant anar pagant interessos cada any al seu venciment. Que quant pugen els interessos? Doncs cada punt d’interès són, res, 7.000 milions d’euros. Al 5%, 35.000 milions d’euros a l’any. Si mal no recordo el que gastem en prestacions als aturats són uns 30.000 milions d’euros a l’any. Mare meva. El que ens espera a tots!, a tots!

24 de novembre.