11 d’abril del 2020

Aproximació a la familía Vilella a Mataró- 3


La cerca dels antecedents de la família Vilella que va venir a Mataró a començaments del segle XX està resultant apassionant. He d’agrair a tres persones l’ajut que m’han donat en la feina. El primer, en Miquel Huguet Vilella que té un coneixement extens del desenvolupament dels Vilella a Alforja i que és fill d’una cosina de la M. Antonia. Tenen ambdós un besavi, en Miquel Vilella Grifoll, en Miquel, i un avi, l’Antoni Vilella Grifoll, la M. Antònia, germans. El segon és en Pere Palau Muntada, gendre d’una cosina germana de la M.Antònia, la Fedora Vilella Marquès (nascuda a Algèria), de la baula perduda dels Vilella mataronins. El tercer és el Sr. Xavier Clavell i Nadal del MASMM d’una eficiència remarcable per trobar i proporcionar dades sobre els registres dels mataronins.



Gràcies a ells, amb la documentació conservada que he pogut anar recuperant i reconstruint i les restes memorístiques de la transmissió oral que han conservat les darreres de les Vilella mataronines i ripolletenques tenim pràcticament enllestit l’arbre genealògic de la descendència de l’Anton (Antonet) Vilella Grifoll. Espero poder presentar-lo tancat completament aquí mateix ben aviat.

Resten sols amb el cognom Vilella derivat de l’Antonet  tres netes, dues a Mataró i una a Ripollet, i dues besnétes a Ripollet. Amb elles s’acaba aquest cognom derivat d’un dels fills de L’Agustí (maco) Vilella Simó (1825-1897) que casat successivament amb dues germanes, la Teresa i l’Antonia Grifoll Brau, va tenir-hi 14 fills (que evidentment tos van portar els mateixos cognoms), dels quals 6 es van morir abans dels dos anys. 

En Miquel Vilella Grifoll, germà de l’Anton i besavi d’en Miquel Huguet Vilella també va ser molt prolífic, va tenir deu fills amb Filomena Freixes Sauch, encara que també se’n hi van morir tres de molt petits. El seu germà Antón va tenir vuit fills que li van sobreviure tots, encara que alguns néts no li sobreviurien gaire.

11 d'abril. Dissabte Sant, creixen núvols.