18 d’abril del 2020

Aproximació a la família Vilella a Mataró -7




(Marta Agell, M. Antònia Agell i Isabel Vilella Llopis al carrer Sant Josep, a les portes de la Banca Majó Hermanos)

La Marta Agell Vilella i la M. Antònia no van conèixer els seus avis, en prou feines al pare.


(Felicitació de les germanes Marta i M. Antònia Agell Vilella a les seves tietes. 1958)

La Marta va estudiar a les aules del col·legi de “Les Capes” del Torrent, de les Germanes Missioneres de la Immaculada Concepció (com a curiositat en aquelles aules ara hi va el meu nét petit, en Joan. Són les aules de l’etapa infantil de l’Escola Pia Santa Anna) i desprès, com ha quedat dit, es va posar a treballar al començament a l’Aliança Mataronina i desprès a can Molfort’s.




Es va prometre i casar amb en Salvador Alsina Bruguet (1938-1988). Cal explicar algunes coses d’en Salvador, que seria el padrí del meu fill Josep. En Salvador tampoc va conèixer al seu pare, en Miquel Alsina Salvà, mort al front durant la Guerra Civil no se sap on, potser a la batalla de l'Ebre. Declarat desaparegut, la seva dona i mare d’en Salvador, Rita Bruguet i Gual (1917-1990), quedà viuda i es tornà a casar amb Rogelio González Sánchez que era Sargent de la Guardia Civil, del quarter de l’Havana, al costat de casa seva. A la seva mort, com correspon, va ser ascendir a Tinent. Val a dir que l’avi Rogelio (Guijuelo, Salamanca,1898- Mataró,1984), com era anomenat quan el vaig conèixer, es  va comportar com un autèntic pare a totes amb en Salvador Alsina, sense cap condicionant. La pertinença d’en Salvador als minyons de muntanya ho palesa. Futboler i seguidor del Barça és una altra de les possible fonts de l'afició al futbol del meu fill.



En Salvador Alsina va treballar molts anys a “Hijos de Jaime Torrellas S. A.“, vaja, a “Calcetines Bebé”, una altra de les fàbriques importants de mitgeria de Mataró, al Camí Ral cantonada amb la plaça del Dr. Fleming, arribant a ser-ne el Director tècnic, fins el tancament de l’empresa a meitat dels anys vuitanta. Llavors, es va muntar pel seu compte continuant la fabricació de mitjons però li va durar poc ja que va morir molt jove, sols tenia 50 anys. Un cop molt dur per la Marta Agell Vilella. Era molt maca, oi?


El matrimoni Alsina Agell va tenir una filla, Marta (llicenciada a ESADE i tota la vida treballant a BDF-Tesa), nascuda el 1963, va casar amb en Fernando (Ferran) Pineda Pérez (no van tenir fills), i en David, solter, (enginyer tècnic industrial que ha fet de professor de secundaria), nascut el 1970.



La Marta Agell Vilella va morir amb 64 anys al poc de la darrera de les germanes Vilella Llopis, la Lola, el 2004. La seva filla Marta Alsina Agell també va morir molt jove, als 54, al 2017.


18 d'abril. Diu que potser obriran aviat els mercats ambulants. A veure si és veritat i podem tornar a la rutina desl dissabtes.