2 de maig del 2020

Amb les regnes curtes i amb morrió.





Avui comença el desconfinament. Es veu més gent pel carrer, disciplinadament fent cua a la farmàcia, a les forneries, a les botigues de queviures, al mercat,... quasi bé tothom amb qui et creues va amb mascareta i guardant la distància de seguretat. Avui, però, és dissabte i cal fer aprovisionaments. Demà que serà íntegrament d’esbarjo veurem com anirà la cosa. La gent ja estava una mica tipa i tensa de la situació de confinament. Ara comença la remuntada. Si, com al futbol, però com en aquell partit de l’Alcoyano (l’Alcoià) que perdia per 11 a 0 cap al final de l’encontre i demanava més temps a l’àrbitre per intentar remuntar el resultat: “Más moral que el Alcoyano”.


Els titulars de les portades d’ahir dels mitjans eren previsibles. Sortia la dada de creixement del P.I.B. del 1er. trimestre d’enguany. No hi havia cap sorpresa, oi? Era negatiu, força negatiu, i això sols amb l’aturada de mig mes de març, una sexta part del trimestre. He recordat -quan la crisi del 2008- que esperàvem amb candeletes que sortís la data avançada de l’INE, o del Banc d’Espanya, per anar construint la corba de l’evolució i si aquesta es redreçava o no.

Ensorrada vertiginosa, i espera’t!, el segons semestre serà pitjor ja que serà més de la meitat del trimestre el que s’haurà de comptar amb l’activitat aturada. Caldrà tornar a fer la comparativa de l’evolució de les corbes dels països del nostre entorn per veure si els comportaments són gaire diferents i com impactarà a França l’aturada industrial, a Itàlia les exportacions, a Alemanya la fabricació de cotxes, i a Espanya el turisme, per exemple, encara que com en el 2008 això no va servir gaire per fer un debat polític més seré. A l’hemicicle de la Carrera de San Jerónimo ja fa temps que no hi ha gaire subtilesa en plantejar els debats.

M’esgarrifa pensar com seran ara recordant com van ser els de llavors. Zapatero va formar Govern desprès del cigne negre dels atemptats d’Atocha del 11-M-2004. Mai se li va perdonar que arribés a La Moncloa d’aquella manera i quan va tornar sortir un altre cigne negre, el de Lehman Brothers & cía., la dreta va ser “inmisericorde” (sense miraments), sense cap consideració, recordeu? Ara, la història es repeteix. Sánchez arriba al Govern a partir d’una moció de censura agafada amb pinces  que els desallotjats encara no ha paït i vet aquí que un altre cigne negre, aquest cop la pandèmia del coronavirus, dóna la oportunitat a la dreta de tornar a anar a “degüello” (a mata degolla) per atacar al Govern. Ep!, i a més, perquè aquest Govern té uns recolzaments -segons ells- espuris, que no haurien de tenir espai en l’arena política (comunistes i independentistes! Algú sap si hi ha maçons?). Valenta democràcia ens proposen!

El professor Antón Costas escriu avui en un ponderat article que cal estimular el consum privat com a motor per complementar el motor que no s’ha aturat de la despesa pública (encara que a aquest motor li pot pujar molt el preu del combustible: increment del deute públic (no hi ha altre combustible), increment de la “prima de risc” amb el consegüent impacte en la despesa corrent; alguna que altra retallada s’haurà de fer, com es va fer el maig del 2010; ...

Anem però a l’increment del consum privat: crec que aquesta crida com a forma de tornar  a reactivar l’economia és molt teòrica però que la pràctica desmuntarà.

1. En primer lloc, els empobrits, que en són uns quants, poca cosa podran fer per augmentar la seva demanda, en tot cas incrementaran la demanda als Serveis socials i assistencials: poca roba compraran i poc menjar. Viuran del que els donin.

2. En segon lloc, s’instal·larà en els comportaments de molta gent una certa reserva en la despesa, especialment en el consum de bens durables, en previsió de si els temps que venen són difícils. Ja va passar desprès de la crisi del 2008 que va créixer la propensió a l’estalvi, és normal.

3. En tercer lloc, els temps de confinament ens ha fer veure que a casa tenim moltes coses de més, sobreres. Que podem passar temps sense adquirir-ne de noves ja que en tenim més de les que utilitzem, des de roba –fins i tot- per estrenar- fins a literatura que no ens llegirem d’ara fins que ens morim. S’instal·larà un “redueix, reutilitza, recicla” molt en consonància també amb el creixement de la consciència ecològica.

4. I quart, i no menys important: a on haurem d’anar a consumir si desprès de tot podem fer-ho i en tenim ganes? Bars i restaurants aturats o amb cues, demanant tanda, per anar-hi (quan tornin a obrir, que ja veurem). Avions i hotels amb una tercera part o més vuits per mesures preventives, inconvenients i molèsties per accedir-hi. Vaja, com per destrempar al personal que tant si com no vulgui fer despesa. Encara que en tot això, si fos cert allò que s’explica de les Lleis de l’oferta i la demanda, seria l’hora de que  Venècia, per posar un exemple, o Barcelona, Paris, Praga, Londres i tants altres llocs, establissin una forta taxa turística que sols poguessin pagar els rics, i d’aquí ens anem a un altre tema. Qui podrà consumir com fins ara en el futur? Haurem d’anar a noves modalitats de consum: la democratització del consum i de l’oci a fer punyetes.

Alguns empresaris del sector de l’hostaleria ja ho estan proposant: Cal anar al turisme rural, a recórrer l’Espanya buida o buidada (que no està gaire lluny i té coses molt interessants per veure), a la tranquil·litat de les cases de pagès. Sí, és una sortida molt segura, tranquil·la i adient, però no té res a veure amb les milionades de turistes que busquen el sol i la platja, el sea, sun, sex, de les nostres abarrotades i atractives zones turístiques per les classes populars europees. A Puebla de Sanabria, per exemple, si deuen passar uns estius molt fresquets. Al Bergadà i al Solsonès hi ha unes capelletes romàniques interessants. Anar a fer bicicleta pels antics camins de ferro ara reconvertits en vies verdes pot ser atraient per a alguns, vinga!, de Tortosa a Alcanyís. Però, per a molts? El reportatge sobre Benidorm que sortia a El País fa pocs dies era literalment delirant. Per tant, potser sí que pot haver-hi un altre turisme, però aportarà la potència al motor del consum que necessita l’aparell de l’economia per continuar volant al ritme (velocitat) que ho feia fins ara?

Els economistes teòrics tindran un bon laboratori d’anàlisi els propers mesos (o anys) per contrastar el que expliquen, el que creuen que és l’economia, amb la dura, pura i pu.. realitat.


2 de maig. “Oigo Patria tu aflicción y escucho el triste concierto...”. Els de Madrid s’han perdut una festa i un pont per culpa del maleït virus.