19 de maig del 2020

La fi del oci dels plebeus (vaja, els “plebeyos”, de les classes mitges baixes i baixes).





Un peatón en la vacía plaza de San Marcos (Venecia).  GETTY IMAGES, a El País.

De cop Venècia ha emmudit. El comissari Guido Brunetti va de la Qüestura  a casa seva sense topar-se amb les gernacions de turistes que habitualment atapeeixen  el cor de la bella i vella ciutat de la llacuna. Més enllà del centre, però, no hi havia gaires problemes per deambular-hi. Silenci.

També el pont de Carles IV, a Praga està desert. Els músics i els pintors estan desolats. Ningú hi ha per atendre’ls. Les “guixetes” de la Sagrada Família a Barcelona no fan calaix. Calvià sembla un paisatge buidat per una bomba de neutrons que ha mantingut els edificis però ha matat a tots els seus habitants i als aeroports de mig món sols hi ha aeronaus varades en perfecte ordre, unes al costat de les altres, abandonades com en un aparador a l’espera de que algú, no se sap encara qui, doni l’ordre que es tornin a enlairar.

Com serà aquest estiu a Calella sense alemanys?, a Lloret sense anglesos?, a Roses sense francesos?, a Salou i Benidorm sense espanyols?

Tot el món del turisme basat en els viatges “low cost”, en l’estança “tout compris”, en el menjar ràpid de la “pizza a taglio” a peu dret pels carrers, en emborratxar-se de cervesa barata i licor de garrafa a les nits en mig del brogit eixordador de la música enllaunada a tot volum, tot aquest món ha quedat estabornit, tombat a la lona, noquejat, i ja veurem si tindrà forces per aixecar-se, mentre l’àrbitre del combat ja fa temps que ha passat de comptar fins a deu. Tot pel cop precís d’un minúscul adversari que encara estem buscant d’on ha sortit i que continua donant voltes pel quadrilàter desafiant tombar també a qui hi vulgui pujar. El públic assistent al combat calla espaordit.

Mentre no hi hagi vacuna, i pugui aplicar-se extensament, i preguem perquè llavors no surti un altre coronavirus nou d’efectes tant destructius com aquest COVID-19, no tornarem a la “vella normalitat”, si és que mai hi tornem. No podrem tornar a estibar-nos com a sardines en llauna d’alt dels avions. No podrem omplir com les abelles un rusc en gegantins vaixells travessant el nostre mar i els altres. No ocuparem com formigues els nius dels hotels de centenars d’habitacions a les costes i no farem corrues matineres cap a les platges a prendre el sol com cigales. S’ha acabat. Per molt temps, s’ha acabat.

Tornaran, no obstant això, a sortir viatgers com els d’abans. D’abans de la popularització (democratització?) del turisme. Gent amb possibles, potentats o estalviadors, que podran pagar el que valdrà enlairar un avió (adéu, Ryanair!), pagar una elevada taxa de pernoctació turística, allotjar-se en establiment desinfectats a preu de quiròfan i menjar en locals que basaran la seva selectivitat en la distància entre les taules i que oferiran plats de pèsols a preu de caviar.

Tornaran els temps del Negresco, del Pera Palace, del Crillon. Els que puguin pagar-s’ho podran anar a veure les meravelles del món sense aglomeracions. No sé pas si el resultat econòmic de una menor demanda pagant preus més elevats compensarà la davallada de l’actual “low cost”. Segur que molts que s’havien pujat a aquesta onada que ara es retira desapareixeran. Però els museus com el Frick de Nova York, o la Courtauld de Londres tindran no gaire menys visitants que ara. Es podrà veure tranquil·lament sense aglomeracions la Mona Lisa al Louvre i no caldrà fer cua per entrar als Museus Vaticans. Tornarà a ser un goig pujar a l’Acròpolis d’Atenes i veure una posta de sol a l’Alfama de Lisboa. Sempre ens quedarà el mirador de San Nicolás a l’Albaicín de Granada.

S’hauran acabat les concentracions de joves que van de festival en festival a l’estiu i de hooligans i supporters desplaçant-se per tot Europa per animar a l’equip dels seus colors. No serà possible, no es podran aplegar multituds i aquests espectacles sense públic no són el mateix, els faltarà l’alè de les masses enfervorides.

Ho torno a dir i acabo. Mentre no hi hagi vacuna i sigui estesa, mentre no surti (creuem els dits) un altre virus maleït i matador, un món d’oci, esbarjo i entreteniment de les classes populars desapareixerà.

Sí que els potentats podran continuar dalt els seus iots visitant illes paradisíaques com la de Hvar, però per on sortirà la força continguda o fins ara canalitzada dels de sota? S’esbravarà en accions que no portaran enlloc, o sortirà rebent com el suro que es mal destapa amb estrèpit d’una ampolla d’escumós que peta contra la paret i vesa per sobre la taula la meitat dels seu contingut deixant xopes les estovalles?


Uno de los cruceros Rhapsody of the Seas llegando a Venecia en 2017.ULLSTEIN BILD / EL PAÍS


19 de maig. Comença a fer calor, caldrà treure la roba d'estiu.