17 de maig del 2020

El fadristern.

Al germans Mercé i Joan Grau Mauri, cosinets meus.

Deuria ser a finals de 1977 quan al despatx n.6 de les noves oficines de la seu de la UGT de Catalunya al carrer Tarragona, tocant a l’estació de Sants, va aparèixer –enviada per la direcció del sindicat- la Mercè Grau. Entre la fauna i flora que hi havia en la reconstrucció del sindicat llavors socialista devia semblar als seus dirigents que el millor lloc on podia anar aquella noia  era a l’estrafolària gàbia dels serveis tècnics, reducte dels pocs PSC-C que treballàvem al sindicat barrejats amb algunes espècies rares d’altres continents geogràfics (sobre tot argentins i uruguaians) i polítics.

La Mercè, la única dona llavors, seria la nostra secretaria i coordinadora d’assumptes econòmics. Per entendre una mica què passava llavors al sindicat socialista cal llegir les “Memòries endreçades” d’en Pep Molsosa que recullen aquella època i aquells fets. (Pep, les has de penjar a la xarxa, són història viva de la Transició).



A Canyamars, 20 de gener de 2001. Trobada d'“anciens membres” dels Serveis Tècnics de la UGT de Catalunya als finals dels anys setanta. Amb en Josep (Pep) Molsosa, l’Arcadi Vilert, en Rafael Jorba, l’Emili Ferrer, en Javier Casciaro, jo, la Mercè Grau, en Francisco (Pancho) López Romito, en Joan Ametller i en Joan Tudela

En una de les primeres converses que tinguérem amb la Mercè, suposo per anar-nos coneixent, jo vaig dir que vivia a Mataró però que era nascut a Cabrils.

-“A Cabrils?, va dir la Mercè, Jo hi tinc parents.”
-"Ah, sí?"
-“Sí. Hi ha un carrer al costat de l’Ajuntament que fa molta pujada i al cap de munt hi ha una casa de pagès que hi vivia la nostra parenta, que era una senyora gran que duia unes ulleres amb un vidres de cul de got de color blau”.
-“Era la meva àvia, vaig dir.

Sorpresa, el món és un mocador. Així, de casualitat, vam descobrir que érem parents.

Cosineta per aquí, cosineta per allà, amb la Mercè hem anat coincidint des de llavors en moltes coses i llocs. Va ser secretaria d’en Pasqual Maragall a l’Alcaldia de Barcelona i amb ella i el seu marit, l’enginyer Pep Isern, ens hem trobat en molts actes del compromís polític que compartim.

Mai, però, vam escatir gaire quins eren els nostres avantpassats comuns. Quan em vaig jubilar vaig fer un primer intent d’establir el meu arbre genealògic, però no va tenir continuïtat. Tot el que vaig recollir va quedar arraconat en un arxiu a la memòria del meu ordinador. Allà estava encara.

En els dies que intentava fer aquell treball vaig connectar altra volta amb la Mercè Grau per intentar aclarir la relació. Era la relació familiar amb els de “Sant Andreu”. En els meus records de molt petit hi havia l'haver anat a una “tocinería” (cansaladeria) d’aquell barri de Barcelona amb els meus pares, és a dir, es mantenien els contactes familiars, i al començament dels meus estudis universitaris vaig connectar amb un xicot més gran que jo que també feia econòmiques i que provenia d’aquells familiars de Sant Andreu.

En aquest nou contacte, ara ja grans tots, vaig conèixer al germà de la Mercè, en Joan, i la seva muller. En Joan també cercava la genealogia de la seva família. Ens vam intercanviar les dades respectives que teníem fetes, crec, a partir d’uns senzills excel’s.

“Va, som-hi!, a veure si en traiem l’entrellat”. Però, com amb tantes coses que et proposes i desprès no continues aquest intercanvi va quedar també arraconat sense continuïtat. D’això ja fa més de set anys. Una mica ordenat com intento ser, vaig guardar tots aquells apunts al mateix arxiu que havia creat relatiu a la meva família. Allà encara hi era tot i ara l’he fet sobresortir.

“A veure, amb les noves dades que sé ara, què puc lligar?”

Chin, Tachin!, Bingo! Els de Sant Andreu són els descendents d’en Joan Abril Roldós, el fadristern a qui l’avi del meu besavi, Jaume Abril Roldós, li havia deixat una legítima de 40,- pessetes malgrat ser el primogènit del seu primogènit ja traspassat.

Havia trobat la relació amb la Mercè Grau i el seu germà, Joan. Tenim un rebesavi comú, en Bartomeu Abril Riera. Tenim un dels nostres respectius besavis germans: en Joan i en Jaume Abril Roldós.

Ara sabrem perquè en Joan malgrat ser el primogènit serà fadristern. La història, a partir del que ha conegut en Joan Grau, encara que no ens sabem gaires detalls, és molt maca i especialment per a mi ara que torno a tenir responsabilitats en el tema de l’abastament d’aigua.

En Joan Abril Roldós va ser mecànic. Segurament ja ho era a Cabrils. En els records familiars que m’ha tramés en Joan Grau, va construir, inventar, o posar en marxa, una màquina de batre a vapor que no va funcionar, o es va espatllar i va haver d’abandonar. En Joan no seria pagès, d’aquí la deixa de l’herència del seu avi Jaume Abril Mas al germà petit que sí continuaria a la terra. 

Ell, potser autodidacte o havent après l’ofici de mecànic d’algú, vés a saber si fins i tot de fora de Cabrils, se’n aniria a Sant Andreu de Palomar a treballar a la Companyia de les Aigües de Barcelona (Compagnie des Eaux de Barcelone), a la central del Besós, a la “Casa de màquines de San Andrés de Palomar o Estación elevatoria del Besós”.



La Central del Besòs, que també havia estat anomenada Casa de máquinas de San Andrés de Palomar o Estación elevatoria del Besós, és una planta de bombament d’aigua que es troba al barri de Vallbona, al nord del Turó de la Trinitat, al costat dret de l’autovia C-17 (antiga carretera de Ribes), en un espai encerclat per les vies del ferrocarril de la línia de Granollers-Maçanet-França, i les del Tren d’Alta Velocitat (AVE). La central es va instal·lar a prop del sifó de l’aqüeducte de Dosrius, que passa per sota del riu, i s’hi va connectar per introduir-hi l’aigua que extreia dels seu pous.

La història i funcionament d’aquesta important instal·lació industrial per portar més aigua a la ciutat de Barcelona l’explica el mateix Joan Grau en el Butlletí d’Arqueologia Industrial i dels Museus de Ciència i Tècnica de Catalunya en un article publicat al n. 81. Aquesta instal·lació servia, a més de xuclar directament aigua de l’aqüífer del Besós, de punt d’entrada de l’aigua provinent de l’aqüeducte de Dosrius, passat el sifó que travessava el Besós, que Palau, Garcia, (Saborit) i Cia” havien començat a fer a la conca de la riera d’Argentona, amb un barratge subterrani més amunt de Dosrius, que inicialment havia de portar aigua a Mataró i que al final, per dificultats econòmiques es van vendre per portar aigua a Barcelona.

En Joan Abril Roldós esdevindria l’encarregat d’aquesta instal·lació (el coneixien com  l’enginyer) i tindria la seva casa dins del recinte del complex. En la foto la seva filla Conxita Abril Vidal i la seva néta Mercè Mauri Abril.


Estaria molt bé que aquesta reconstrucció que hem pogut fer gracies als records memorístics de la família d’en Joan i la Mercè Grau Mauri la poguéssim documentar millor, encara que és difícil. Penso, però,  que ara que sabem el que busquem i el que podem trobar pot ser més fàcil descabdellar el cabdell del fadristern d’en Bartomeu Abril Riera, rebesavi de la Mercè, d’en Joan i meu.



17 de maig. Molt satisfet d’haver aconseguit conèixer tot això. Gràcies, Joan, gràcies, Mercè.