4 d’octubre del 2024

Extraviats en la incertesa.

 


Acabo de llegir el darrer llibre que han publicat de l’Amin Maalouf: “El laberint dels extraviats”, Alianza ed. M-2024. Segueixo a aquest autor des de fa molt temps, de les seves primeres novel·les, fantàstica “Lleó l’Africà”, i els seus assaigs, “Identidades asesinas”. És un escriptor ben reconegut.

En aquest darrer llibre planteja l’estat del món d’avui des de la perspectiva dels intents, reeixits o fracassats, de capgirar la primacia diguem-ne d’Occident des del segle XV fins avui. L’emperador xinès del moment ordena retirar les expedicions de l’almirall Zheng He que des de l’orient anava cap a occident arribant a les costes de l’Àfrica, deixant la via lliure perquè els esforços d’ Enric el Navegant, rei d’un pobre i petit país a l’extrem contrari, engegués la ruta d’occident cap a l’orient que seria seguida per molts altres veïns seus que amb unes tecnologies superiors imposessin pràcticament arreu, quasi fins avui, el seu domini polític i econòmic.

No serà fins el segle XX quan es facin intents de soscavar aquest predomini. Primer el Japó sorgit de la “restauració Meiji” que fracassa al voler convertir-se al seu torn en una potència colonial. Desprès la revolució comunista a Rússia (la URSS) que també fracassa al demostrar-se la seva incapacitat competitiva. Per últim, la transformació de la Xina, no de la mà de Mao Zedong sinó de Deng Xiaoping, que pel que sembla ara per ara, sí que és reeixida.

Per sobre d’aquesta evolució històrica l’ascens del predomini dels Estat Units d’Amèrica com a  una potència d’Occident.

“El que tenen en comú els tres reptes principals llançats a la supremacia d’Occident, des del principis del segle XX, és la identitat del país que els va entomar: els Estats Units d’Amèrica. Van derrotar militarment al Japó, van sortir victoriosos de la guerra freda amb la Unió Soviètica, i són ells els que es troben a primera línia per fer front a l’ascens de la Xina. De passada, van aconseguir marginar les antigues potències europees i convertir-se per a elles en un líder, en un protector i, gairebé en un sobirà. La seva influència és ara planetària, i en tots els àmbits -una preeminència fins ara mai assolida per cap altra nació.”

El llibre no pretén ser un text acadèmic (no hi ha notes a peu de pàgina fet que s’agraeix i sols una somera, per l’envergadura de l’intent, bibliografia al darrera) sinó una exposició del moment actual portada a través de la història d’aquest darrers cinc segles, farcida d’explicacions que poden semblar marginals però que fan que sigui ben entenedora.

El moment històric és molt complicat. L’autor vol ser optimista, potser fins i tot ho és.

“A tot arreu el progrés va acompanyat d’incertesa, ansietat i perplexitat. A tot arreu, ens agradaria trobar una mica més de serenitat, vigilància i solidaritat.”

Molt recomanable.

3 d’octubre del 2024

Avui, en Toni Saleta.

 

Em comuniquen la mort de l’Antoni Saleta i Xifré. Fa quaranta anys em va acompanyar a les llistes socialistes a l’Ajuntament. Van ser les del 1983-1987, i del 1987-1991. Si no recordo malament que va entrar com a independent i més tard es va apuntar al partit socialista, encara que no crec pas que en els darrers temps en mantingués la militància.  

Era agent comercial, tenia bon tracte amb la gent i va ser un bon col·laborador. Per aquesta raó i sense deixar mai la seva feina, va encarregar-se de temes de promoció econòmica. Vam mantenir sempre una bona relació, era cordial i amable. El meu paisatge humà es va aprimant.

Descansi en pau.

Una forta abraçada a la seva esposa, M. Àngels, bona amiga des de temps més llunyans encara, i també el meu condol a ella, als seus fills i a tota la seva família.


3 d'octubre.