5 d’octubre del 2023

El transvasament del Roine.

Remenant vells papers n’emergeix un de l’any 2000 que em crida l’atenció. És una felicitació de Nadal. Bé, com que és francesa és un desig de “meilleurs voeux” per l’any vinent que és la forma de salutació nadalenca que comporta la laïcitat dels veïns.

Els desitja Mn. François Imbert, ara no li poso cara però el recordo. Recordo de què parlàvem llavors: del transvasament del Roine.  La felicitació és conjunta de BRL (Compagnie d’aménagement du Bas-Rhône et du Languedoc) i de SEPA LCR (Société d’Études et de Promotion pour l’Aqueduc Languedoc-Roussillon- Catalogne).




Sorprenentment, per mi, hi ha tota una entrada a la Wiquipèdia sobre el tema: https://fr.wikipedia.org/wiki/Projet_de_transfert_d%27eau_Rh%C3%B4ne-Barcelone  on ve força ben explicat en el que jo en sé.

Jo era membre del Consell d’administració de l’Ens d’abastament d’aigües ATLL (Aigües del Ter Llobregat) -antecessor de l’actual empresa pública ATL- creat el 1990 per assumir les competències d’abastament d’aigua a l’àrea de Barcelona, nomenat entre els que corresponia directament al Govern de la Generalitat al marge del representants locals de l’AMB i de les organitzacions municipalistes, excepció de la que sempre en vaig fer gala i que ara deu ser impensable.

A finals del segle passat, donat que estem (o hem de dir estàvem?) regits pel cicle hídric mediterrani, ja hi havia registrats episodis de sequera extrema de tant en tant. El campanar de l’església de Sau ja era un indicador de la situació. Es buscaven solucions a llarg termini que resolguessin el problema, i una de les que es va remenar força va ser la del transvasament del Roine. Una delegació d’ATLL i de l’AMB, en la que jo vaig participar, va desplaçar-se al sud de França, a Nimes a la seu de BRL, per connectar amb les promotors de l’obra i veure “in situ” el que pretenien vendre’ns. D’aquesta visita en va néixer la relació amb el Sr. Imbert que desprèn la felicitació que deurien rebre, amb les respectives i particulars consideracions, altres membres d’aquella delegació.

Com és conegut aquell projecte no va tirar endavant. Està força ben explicat a l’entrada de la Wiquipèdia ressenyada més amunt, els pros i els contres, els recels polítics, les consideracions des de tots els angles tècnics i d’opinió i la solució adoptada finalment: les dessalinitzadores del Prat i de la Tordera. Els canvis de govern -de conservadors a progressistes- tant a Madrid com a Barcelona en la primera dècada del segle també hi té a veure.

Ara tornem a estar en una altra situació d’emergència degut a la sequera, no sé si sols imputable al cicle hídric mediterrani o més al evident canvi climàtic. Tampoc sé pas, encara que me les imagino, les posicions que es donarien ara entorn a un possible revifament d’aquella operació. Em ballen pel cap algunes idees i consideracions al respecte però no tinc els elements prefiguratius sobre el tema que tenia llavors ni la responsabilitat de tenir-los.

Alguna explicació i solució raonada ens han de donar els que la tenen.


(En Pepito Beltran (a.c.s.) feia unes Nadales molt aconseguides)


5 d’octubre.