21 d’abril del 2018

Presentació.


El Sant Jordi del P.S.C. a Mataró

Presentació del llibre “La Cataluña insurgente”, de Gabriel Colomé. Ed. Carena, B-2017.
Sala del Cafè de Mar, Mataró, 19/4/2018

1.      Benvinguts/es a aquesta presentació i a aquesta sala.

2.      Agraïment a la Federació del Maresme del PSC (o a l’Agrupació de Mataró del PSC) per acceptar el meu suggeriment de tornar a celebrar el Sant Jordi amb la presentació d’un llibre interessant d’un company i per permetre’m de fer-ho a mi. Com deia Rafael Campalans, “Política és pedagogia” i cal, més enllà del debat quotidià de la vida de la organització, aprofitar la propera festa del llibre per fer política i pedagogia.

“Frente al espectáculo, educación”

3.      Gràcies, Gabriel Colomé per venir aquí avui a presentar el teu darrer llibre. Gabriel Colomé és per molts de nosaltres un vell conegut. Llicenciat en Ciències de la informació i doctor en Ciència Política, professor de la U.A.B., comentarista en diversos mitjans, ha estat entre d’altres coses, Director de la Fundació Rafael Campalans, Director del Centre d’Estudis d’opinió de la Generalitat de Catalunya en temps dels tripartits (en va ser els seu primer Director, creador?) (2005-2011) i Regidor del l’Ajuntament de Barcelona (2011-2015). Té una sèrie de llibres sobre política i campanyes electorals (bàsicament les americanes, que ha seguit des de fa molts anys) materialitzades en la sèrie del “Príncipe”: El Príncipe mediático, el Príncipe en campaña; Las lágrimas del Príncipe; El Príncipe en su laberinto.

Aquest llibre que avui presentem s’havia de titular “El Príncipe Mediático y la Cataluña insurgente”, i s’ha quedat sols amb la segona part “La Cataluña insurgente”. Desprès de llegir el llibre penso que la primera pensada hagués estat més exacte, però –suposo- els constrenyiments editorials van imposar-se.

4.      Parlem del llibre. Pensava abans de llegir-lo que era una altra cosa, que tenia un altre contingut, i no, és la continuació dels “Prínceps”. No és com la primera part del llibre d’en Joan Coscubiela: “Empantanados” (Empantanegats), descriptiva de l’avortada XI legislatura del Parlament de Catalunya. No és com el llibre d’en Jordi Amat, “La confabulació dels irresponsables”, que és un epíleg a “El llarg procés”. És una visió més ample: Partint de com és la política i els polítics avui: mediàtics; com han evolucionats els partits i la societat catalanes en els darrers temps; com ha declinat el nostre partit, el PSC (tot un apartat del llibre); com s’arriba a la implosió dels partits (excepte ERC, fins ara?) i del  sistema de partits catalans; i finalment, finalment, com es va a la insurgència. Evidentment, els autors abans citats i les seves obres ho fan des d’uns punts de vista i d’una perspectiva completament diferent a la del nostre company Gabriel Colomé.

5.      No vull fer un “spoiler”, i per tant no he de parlar gaire més del llibre i deixar que en parli l’autor que per això el tenim aquí. Malgrat tot, dues coses abans d’acabar la meva intervenció: el llibre està datat, la seva edició, a l’octubre del 2017, és a dir està escrit abans de lo que jo en diria “La gran Fugida cap endavant” de la tardor passada. Suposo que ara l’autor, a més, ens explicarà quins capítols hi afegiria. I segona: té un epíleg sensacional en forma de translació imaginaria del discurs de Gordon Brown en el referèndum escocès a les eleccions catalanes del setembre del 2015: les “plebiscitàries”, les del “vot de la teva vida”.

6.      En Gabriel Colomé té la paraula.


19 d'abril.


P.D. el 28 d'abril, posterior a aquesta xerrada, l'edició espanyola de l'HuffiPost publicava una entrevista amb el professor Colomé en la exposava el que va dir al Cafè deMar