11 de novembre del 2023

“El león de La Llàntia” en el record.

 


Avui hem acomiadat a en José Mª López Blázquez. No sé si el sobrenom amb el que l’anomenàvem alguns coneguts era més estès.  Quan volíem referir-nos per alguna cosa a ell amb aquest qualificatiu ja sabíem de qui parlàvem.

El vaig conèixer l’any 1979 en la confecció de la complicada primera llista socialista a les eleccions municipals. La unificació dels socialistes de Catalunya encara era molt tendra, amb moltes tibantors i suspicàcies. La llista l’encapçalà en Joan Majó que venia del Reagrupament, el segon havia de ser de la Federació del PSOE i aquest va ser en José Mª. Ell va representar el difícil equilibri entre els grups socialistes mataronins quina unitat sempre va defensar. En aquella primera vegada en vam treure vuit: un del reagrupament com ja he dit; un independent, en Carles Manté (en realitat llavors militava al PTE); tres del PSC (c): en Ramon Manent, en Joan Bonamusa (ja traspassat fa temps) i jo; i tres de la Federació catalana del PSOE: en José Mª, en Gabriel Bedmar (un vell mestre republicà) i en Fermín Fernández, ambdós també ja traspassats. Ara n’hi hem d’afegir un altre, la meitat de la llista.

El sobrenom li atorgarem perquè era “l’home” de La Llàntia (un dels “homes”), llavor encara un barri marginal al que s’hi accedia per la llera del Torrent de la Pólvora. Sempre em va destacar el canvi que va experimentar al barri amb l’obertura de la Via Europa que va permetre la plena integració del barri a la trama urbana de la ciutat i l’agraïment dels veïns cap a l’acció municipal que va representar aquell fet.

Fervent “andalusista”, reivindicant les seves arrels originaries des d'aquí, però també amb una plena consciència de la seva classe, la classe treballadora. No va voler repetir a la llista del 1983 i vam mantenir un contacte escadusser sense deixar-nos mai del tot. Era una mica sorrut encara que quan s’obria era de molt bon tractar. Apassionat d’Andalusia crec que va estar en totes les mogudes cíviques que hi ha hagut a casa nostra en aquests anys. Va anar a tenir una responsabilitat en temes culturals a l’Ajuntament de Granada que em sembla que no va reeixir per la seva exigència en el comportament polític ja que era molt estricte.

En Miquel Guillén ha rememorat una facècia d’ell que jo desconeixia, la de “forofo” esportiu del Betis (manque pierda).

En l’acte de comiat ha sonat “Granada” d’Agustín Lara, suposo en la versió adaptada com a himne oficial de la ciutat que ell tant estimava. El recordaré sempre indicant-me on ens podíem col·locar en la tribuna oficial d’autoritats de la Professó de Setmana Santa granadina i explicant-me alguns detalls de la desfilada. 

Descansi en Pau. Gracia, Elvira, una abraçada.


11 de novembre.