6 de novembre del 2023

Trade off.

Fa pocs dies vaig sentir al professor Antón Costas parlar dels “trade off”. Va ser en el diàleg amb Natalia Fabra organitzat per la Fundació Ernest Lluch

https://www.fundacioernestlluch.org/natalia-fabra-i-anton-costas-analitzen-el-futur-del-capitalisme-davant-limperatiu-de-la-transicio-ecologica/

Sóc de l’ofici d’ambdós, encara que en sé molt poques coses i em va sonar a un concepte nou.

“Un trade-off se refiere a una situación en la cual para acercarse a alcanzar un objetivo se debe sacrificar otro. En otras palabras, cuando las personas o las sociedades afrontan a un trade-off, significa que hay dos o más objetivos en conflicto y no se pueden cumplir simultáneamente. Cualquier progreso hacia uno de los objetivos es (al menos parcialmente) compensado por un deterioro de las posibilidades de alcanzar otro objetivo.” 

https://inomics.com/es/terms/trade-off-1499847

Ahir, al suplement Negocios de El País, Antón Costas posava per escrit algunes de les reflexions que va exposar en aquell diàleg: https://elpais.com/economia/negocios/2023-11-05/la-gobernanza-europea-segun-san-agustin.html i vaig poder captar millor el concepte de “trade off” tal com el va exposar en aquell diàleg.

Sí, és un concepte pel que sempre, sense saber-ne el nom concret, m’ha ocupat i preocupat. Quan per aconseguir la consecució d’un objectiu s’han de sacrificar l’obtenció -o el manteniment- d’altres. El dilema a nivell individual és de resolució personal. El resultat depèn d’un mateix i les conseqüències ja te les trobaràs. El problema és quan el dilema és col·lectiu i cal prendre decisions sobre el mateix. Primer cal que qui ha de prendre la decisió, qui fa política, ha de estar ben informat i ha de tenir els mínims coneixements per saber comprendre i discernir amb unes idees -les seves o les dels seus- clares. Segon, ha de ser valent -no pusil·lànime- a l’hora de prendre la decisió. Tercer, ha de poder-ho fer.

Si lo primer és possible, no vol dir probable, el segon, en el món d’avui, no és corrent i el tercer, amb la fragmentació d’opinió existent és difícil. La pressió sobre la pressa de decisions és molt forta, hi ha molts interessos al sobre -legítims o espuris- i hi ha molts mitjans -clars o tèrbols- per incidir-hi. Els interessos corporativistes de tota mena tenen una gran incidència en la pressa de decisions en les societats contemporànies. De fet, d’interessos corporativistes n’hi ha hagut sempre, encara que potser abans podien (metafòricament, o no) tallar-se caps més fàcilment que ara.

En l’article esmentat, es posen dos exemples de “trade off” que són de gran actualitat: nos enfrentamos a otros trade-off como el que existe entre descarbonización rápida versus seguridad económica, o entre digitalización orientada a sustituir empleo versus a mejorar la empleabilidad de los trabajadores.

Evidentment, sols a tall d’exemple: descarbonització i mobilitat, mobilitat i turisme, turisme i creixement, ... En les societats avançades (riques) els objectius són múltiples i contradictoris, a més si són societats democràtiques la defensa de cada un d’aquest objectius també ho és de múltiple i contradictòria.

Crec que la majoria de la gent està pel que diu Sant Agustí en les seves Confesions: “Senyor, concediu-me la castedat, però no ara mateix.”

Quan jo vaig estudiar el terme a tenir present era “take off”, enlairament, alçar el creixement. El màxim que s’arribava a discernir era entre els “cañones” o “mantequilla” de les primeres lliçons del llibre del Samuelson “Curso de economia moderna”. Ara, rics com som, paradoxalment, tot és prioritari, el que vol dir que res és prioritari. Per això en lloc de “take off”, ja aconseguit, hem de pensar en termes de “trade off”. En paraules corrents, en terme d’alternatives. Tot no pot ser, som rics (i rucs) però encara no som déus.



6 de novembre.