3 de febrer del 2023

Compte amb la reacció!

 

 

Brindis del Seny i la Rauxa. Josep M. Rovira Brull. 1990.

Raimon Obiols fa aquest dies un seguit de pinzellades interessants, uns “apunts del dia”. En un d’ells fa referència a la reacció que es dona en l’actualitat en diversos àmbits geogràfics a les polítiques establertes des de l’esquerra, en diríem al “mainstream”?  https://www.noucicle.org/lhora/raimon-obiols-lapunt-del-dia-10-restaurar-o-federar/

Tota acció política genera una reacció. No és ben bé el principi d’Arquímedes, però alguna cosa d’això hi ha, especialment si l’acció es important, o vehement, o persistent, o trencadora. Ho hem vist moltes vegades al llarg de la història.

La resposta de l’“establishment” a la crisi financera del 2008, que ells mateixos havien provocat per acció o omissió, va ser una defensa aferrissada de les seves posicions -ens van dir que era l’ortodòxia necessària- que va provocar grans patiments precisament als que eren menys responsables del fet. Això va anar generant un creixent rebuig social cap el sistema que es va traduir en el sorgiment de forces polítiques radicals en molts indrets davant la incapacitat de l’esquerra tradicional de donar-hi resposta. Aquesta explosió de radicalitat va tenir el seu punt àlgid però sembla -també per impotència en traduir-se en polítiques realistes- que està anant de baixa. No obstant queden moltes brases encara enceses mantingudes en part per les noves formes de comunicació social, les xarxes, i pel declivi constatable de les velles, els mitjans tradicionals.

La resposta davant la crisi provocada per la pandèmia del Covid-19 ha estat totalment diferent. Potser no hi ha hagut massa interès en escatir quins eren els seus orígens i les responsabilitats que se’n derivaven, però si que davant un possible col·lapse del sistema econòmic es va canviar totalment de polítiques econòmiques públiques. I a continuació, la sobtada inflació arreu de l’any 2022 ha provocat el manteniment de l’esperit de les polítiques endegades l’any 2020, potser fins i tot -aquesta és una percepció personal meva- més enllà del convenient.

Les polítiques de l’actual govern espanyol són eloqüents en aquest sentit, però el que ara vull ressaltar és la cridòria que hi ha en la defensa de tot tipus d’estímuls i beneficis aconseguits sense valorar -potser- totes les seves virtualitats. Aquelles brases derivades de les males polítiques del 2008 es revifen pels mitjans de comunicació nous i vells demanant tota mena d’accions que ajudin a pal·liar la situació, especialment pels més afectats però amb efectes generalitzats.

Els retrets contra els dirigents econòmics i empresarials estan en boca de tothom. S’han guanyat un merescut desprestigi i ara, amb raó o sense, en paguen les conseqüències. Els augments de preus de productes bàsics, o no tant bàsics; l’increment dels tipus d’interès, que ara ronden el 3-4% desprès de temps d’estancament total en torn al 0%; els des proveïments d’alguns productes essencials, farmacèutics; el milionaris volums de beneficis sense atendre a la relativitat i origen dels mateixos; les peremptòries (?) necessitats energètiques davant de l’hivern; la nova situació dels endeutats;... tot és un clam.

Però cal explicar les coses amb calma, amb més calma de la que es dona en aquests temps tant “esquerps” per la immediatesa i caducitat de les informacions.

Cert, hi ha una situació diferent, no provocada, o no deliberadament provocada, pels agents econòmics, tots o la majoria d’agents econòmics: la guerra d’Ucraïna, les noves multipolaritats, ... Hi ha qui se’n beneficia, segur, però cal anar en compte en no equivocar l’objectiu en determinar el causant. Potser, fins i tot, no està gaire en les nostres mans corregir-lo.

Hi ha un tema que aquests dies em fa ballar el cap: la situació dels afectats per l’increment dels tipus d’interès en els préstecs que van agafar temps enrere. Podies agafar una hipoteca a tipus fixe o variable, per exemple. El fixe era més alt, no gaire alt ja el tipus de referència estaven per terra o sota terra. Però era segur al llarg del període del deute. El variable era més profitós, llavors. Ara resulta que el variable s’ha enfilat. Tampoc tant, els grans recordem tipus d’interès del 14%, ara estem parlant del 3-4%. ¿Hem d’ajudar a aquells que avui per les condicions contractuals que van signar temps enrere i que els van ser molt favorables durant un període, ara pateixen? La Bíblia, en el Nou Testament, parla de les verges prudents i de les nècies. Paul Samuelson, premi Nobel d’economia, parlava dels consumidors estúpids.

Perdó, tot això ara deu ser molt incorrecte. Llots de les polítiques de la crisi del 2008. Compte amb la reacció!

3 de febrer.