21 d’agost del 2021

Píndoles estiuenques. Descrèdit.

Ja es conegut que cal saber llegir el que diuen els dirigents (de tota mena) i els mitjans de comunicació. Diuen el que volen, quan volen, com volen, on volen i hem de saber interpretar el que ens comuniquen. No es tracta de repetir l’acudit del polític i la senyora, es tracta de posar en qüestió i en context el que escoltem o veiem. Llegir entre línies, captar els gestos, entendre els temps i els llocs, conèixer què i qui hi ha darrera dels mitjans

Aquest agost n’hem tingut (entre altres temes mediàtics) un clar exemple. L’ensulsiada, l’ensorrament, del sistema polític afganès amb una bufada. Vint anys abocant-hi recursos humans, materials i morts, escoltant discursos triomfalistes i cofois encara ben bé fins abans d’ahir, s’han acabat en un sospir, en un no res. Ens ho han explicat tot? Cal anar destriant el gra de la palla de la ingent quantitat d’informació i comentaris produïts aquests dies per entendre què ha passat.

El que hem escoltat per boca dels personatges més poderosos del món, era veritat? Els hi feien dir? Ens ensarronaven? “Hem preparat un exèrcit de 300.000 homes que apuntala el que sigui.” Doncs resulta que s’ha dissolt com un terrós de sucre a la tassa del té, ni n’hem sabut res. El que ens ho va dir, s’ho creia de veres? Li van fer dir? Els van ensarronar? Quin ridícul més espantós.

El que queda és una sensació de vergonya de la que podem pensar que algú n’ha tret profit vés a saber a compte de quins obscurs interessos. ¿Com pot créixer globalment una ciutadania conscient si no es millora, sinó que s’agreuja, el sentiment de desconfiança respecte a uns dirigents cada cop més impotents i desacreditats?

21 d’agost.