31 d’agost del 2021

Píndoles estiuenques (la darrera): Reflexió al fil dels fets i els dies.

Fa més de vuitanta anys els meus van perdre la Guerra, la Civil del 36 al 39. El pare quan va tornar desmobilitzat a casa seva fou arrestat, jutjat, condemnat a presó i desterrament. Las mare va perdre la casa on vivia esventrada per un dels darrers obusos de la batalla del Montalt. Altres dels meus conegueren l’exili i els seus camins tal com va cantar Raimon. Uns havien guanyat, diuen..., però tots, tots, havien perdut.



La vida va continuar després, la Terra girant cada dia, la Història no es va aturar: més guerra, la Segona; després la Guerra Freda i el món bipolar; la descolonització dels vells Imperis; la cursa de l’Espai i l’home a la Lluna; la caiguda del Teló d’Acer i de les Torres Bessones; els Trenta Gloriosos i la reacció neo conservadora; l’apogeu i declivi de la societat industrial i ja en aquest segle la Revolució Digital.

El Món d’avui no té res a veure amb el de vuitanta anys enrere, dubto fins i tot si n’és fill. Són altres les societats: avui predominantment orientals (des de la nostra posició geogràfica. Ara estem al cul del món); altres els problemes: la Terra esquilada i saquejada per un creixement moltes vegades absurd.

La meva generació, la dels anys quaranta del segle passat, ha fet, ha vist i ha  viscut un salt formidable en les condicions de vida de les persones impensable per totes les generacions anteriors. Ara, que ja enfilem el darrer tram de la vida, podríem tenir una actitud cínica: “Que me quiten lo bailao, i ja s’ho faran”. Però si tenim una mínima consciència de transcendència i de comunitat (de Déu i de Pàtria que diria Víctor Lapuente) no podem desentendre’ns del futur que potser, segurament, no veurem però que deixarem als nostres fills i néts.

L’educació (la cultura), el treball (la feina), el medi ambient (la natura), la política (la convivència), l’esbargiment (l’oci), ..., la Vida en suma que continuarà potser a empentes i rodolons sobre una Terra que exhausta no tindrà en compte (no és el seu comès) a la Humanitat que l’habita.

I n’hi ha, dels meus i dels altres, que continuen mirant enrere plorant sobre la llet vessada i la sang perduda. La melangia és mala companya de viatge.

31 d’agost.