9 de setembre del 2021

Erasme de Rotterdam.


(retrat d'Erasme de Rotterdam per Hans Holbein el jove, National Gallery. Londres)

Certament el pas del segle XV al XVI és cabdal per Europa. La flota imperial xinesa que a començaments del XV arriba en varies ocasions fins a les costes orientals de l’Àfrica es replega. Són els ibèrics els que al final del segle arriben fins a les illes de les Especies i descobreixen el nou Món, les Amèriques.  Al mateix temps, l’impremta contribueix a la difusió del coneixement i amb ell a posar en qüestió l’ordre establert que llavors s’esberla.

Stefan Zweig, al 1934, fa la biografia d’Erasme de Rotterdam. (Quaderns Crema, B-2021). M’he delectat llegint-la. Com un canonge agustinià no fa mai de capellà sinó que a partir de l’estudi i de l’erudició aixeca la bandera del humanisme. Però el seu pensament és derrotat, primer a l’Església, venç Luter, després a la política, venç Maquiavel. Però perviu al llarg del temps.

M’hauria passat tota la lectura del llibre, que no és extens, amb el retolador a la mà ressaltant contínuament frases que m’han cridat una i altra vegada l’atenció.

“Allò que Erasme, ancià desenganyat que tanmateix conservà sempre una espurna d’esperança, llegà a la humanitat enmig del tumult de les guerres i els conflictes europeus no és sinó l’ideal, antiquíssim però sempre vigent, de tots els mites i les religions: la futura i imparable elevació de la humanitat i el triomf de la raó lúcida i justa damunt de les passions egoistes i efímeres, que esbossat per primera vegada de manera pragmàtica, amb mà insegura i sovint descoratjada, ha revifat amb noves esperances l’esguard de deu o vint generacions d’europeus. Res del que ha estat mai pensat i dit amb esperit lúcid i puresa moral és del tot inútil: per més que hagi estat esbossat amb mà dèbil i imperfectament, estimula l’esperit i l’empeny a renovar-se.”


9 d'agost.